Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Március 10. 18:12, kedd | Belföld

Koronavírus: Tisztítják a magyar bankjegyeket

Koronavírus: Tisztítják a magyar bankjegyeket

Már nemcsak Kínában és Dél-Koreában fertőtlenítik speciális módszerrel a készpénzt, hanem Magyarországon is. A Magyar Nemzeti Bank komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta többmilliárdnyi forintot helyez karanténba, majd tisztí

A vírus akár napokig is életben maradhat a műanyagon, papíron és pár óráig a fémen is, ezért javasolja minden szakember a gyakori kézmosást. Az köztudott, hogy a papírpénzen a vírusok egy része - ilyen az influenza egyes vírusai - életben maradhat akár két héten keresztül is, ráadásul a bankjegyek azok az eszközök, amik nagyon gyakran cserélnek gazdát. Emiatt már nemcsak Kínában, de Dél-Koreában is speciális eljárással kezelik, fertőtlenítik, karanténba helyezik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületén megtapadó, ideig-óráig életképes koronavírus terjedését. Az európai gócpont, Olaszország és az euró kapcsán egyelőre nem tudni ilyen óvintézkedésekről.


Az MNB folyamatosan fertőtleníti a készpénzt

„A Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában – a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseként is – a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti". Azt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, és azokat egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton küldik át.
Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba" - válaszolta a jegybank a lap megkeresésére.

A terminál is fertőzhet

Sokan készpénz helyett inkább bankkártyát használnak, így fizetéskor nem érintkeznek a pénzzel. A legfrissebb kimutatások szerint azonban nemcsak a papíron, de a műanyag felületen, így a banki terminál gombjain is életképes maradhat a koronavírus. A Greifswaldi Egyetem szakembere, dr. Günter Kampf professzor és munkatársai számára ugyan nem állt rendelkezésre a legújabb koronavírus-típus, több más viszont igen. A SARS koronavírus P9-es törzse például műanyagon és üvegen, 4, papíron 4-5, fémen pedig 5 napig is életképes.

Biztonsági okokból az 5000 forint feletti bankkártyás fizetésekkor nem elég a banki terminálhoz érinteni a kártyát, az PIN-kódot is kér. Annak megadásakor pedig ujjunk érintkezik a terminál más vevők által is használt műanyag nyomógombjaival, melyeken szintén megtapadhat a koronavírus. Ha azonban 5000 forint alatti értékben vásárolunk, nem kell PIN-kódot megadnunk.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.