Városlista
2024. augusztus 13, kedd - Ipoly

Hírek

2024. Augusztus 13. 07:14, kedd | Helyi

Korszakok: itt a Győri Filharmonikus Zenekar új évada

Korszakok: itt a Győri Filharmonikus Zenekar új évada

Megkezdődött a bérletértékesítés a Richter Teremben.

Ahogy az elmúlt években, így most is nagyon szép és gazdag évad vár a nagyérdeműre győri és vidéki helyszíneinken. Jól ismert és kedvelt művek mellett olyan különlegességekkel örvendezteti meg a zenekedvelőket a társulat, ami már most felcsigázhatja az érdeklődést.

„A mi műfajunk olyan, hogy vannak benne ismétlések és örökérvényű repertoárdarabok, melyeket időről időre elő kell venni, de mindig találunk olyan új darabokat és szereplőket az évadunkhoz, ami mindig ad neki egy plusz ízt és hangulatot. Ezt rejti a Korszakok mottónk is” – foglalja össze a következő időszak tematikáját Fűke Géza, igazgató.

A zene világnapjával indul az évad

A Győri Filharmonikus Zenekar az új, 2024/2025-ös évadot hagyományosan A zene világnapi műsorral indítja október 1-én, Erkel Ferenc és Liszt Ferenc ismert műveivel, a színpadon a szólistát, Balog József zongoraművészt üdvözölhetjük. A júniusi karmesterkurzus után visszatér az együtteshez Martin Sieghart, a világszerte ismert és elismert dirigens. A grazi Akadémia volt karmester professzorával több évre tekint vissza a zenekar kiváló együttműködése, az őszi nagy bérletes programjának szólistája Selina Ott trombitaművész lesz, a 2018-as ARD müncheni versenyének győztese. Majd kapcsolódva a születésnapi évfordulóhoz a második félidőben csendül fel az igazi csemege, Bruckner III. szimfóniája, írja közleményében a zenekar.

Egyházi zenével is készülnek

A győri székesegyház kottatára 144 olyan kéziratot őriz, mely magán viseli a kiváló karnagyának, orgonistájának, Istvánffy Benedek keze nyomát. Ehhez kapcsolódva érkezik egy másik jelentős évforduló a XVIII. századból: 250 évvel ezelőtt írta a Szent Dorothea misét, amit Zichy Ferenc püspök aranymiséjére komponált, erről Istvánffy Benedek méltatója úgy fogalmazott, szerényebb méreteivel is a kor magyarországi egyházzenei termésének legjavához tartozik. Ezt vezeti elő a Győri Filharmonikus Zenekar a világhírű Philharmonia Chor Wien közreműködésével ősszel, mint ismert a kórus Mozart
Requiemjével már bemutatkozott a győri közönség előtt. Szakrális bérletükben a nagyhéten Rossini Stabat Mater című siraloménekét tűzik műsorra a Nemzeti Énekkar közreműködésével.

Generációk a Richter Teremben

A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgató karmestere, Koncz Tamás két fia már állt ezen a színpadon, most karmesteri pálcájával debütál Christoph Koncz, a Bécsi Filharmonikusok korábbi hegedűművésze. A társulatot Győrben és Veszprémben is dirigálja, a kivételes decemberi műsor szólistája Fröschl Éva Lilla, a Bajor Állami Operaház kürtművésze lesz, a második félidőben csendül fel Mahler ritkán hallható V. szimfóniája. Újra a társulattal dolgozik majd Bogányi Tibor és Török Levente, illetve a győri Hontvári Gábor, aki Sosztakovics IX. szimfóniáját viszi sikerre a győri társulattal. Ismét nagy dobásra készül Rajna Martin, a társulat vezető karmestere, aki Poulenc mono-operáját dirigálja a kiváló énekes-szólista, Láng Dorottya közreműködésével.

Érkezik az Arnold Schönberg Kórus is

Jövő januárban, a Magyar Kultúra Hetében Bartók Béla Táncszvitjét és Kodály Zoltán Galántai táncok című művét adja elő a társulat Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálásával. A Korszakok évadban is csillognak a megunhatatlan nagy romantikus zeneművek, Franck d-moll szimfóniája, Csajkovszkij zongoraversenye és Schumann szimfóniái, illetve Brahms kettősversenye. Az évad egyik csúcspontja mindenképpen Bach h-moll miséje lesz, nem kisebb névvel, mint a világ egyik legautentikusabb és legelismertebb interpretátorával, az Arnold Schönberg Kórussal és annak alapítójával, művészeti vezetőjével, Erwin Ortnerrel.

További információk: gyfz.hu

Forrás, fotó: Győri Filharmonikus Zenekar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 13. 09:13, kedd | Helyi

Anya adta a veséjét a fiának – humán történet a győri kórházból

Amikor egy anya azt mondja a gyermekének, hogy az életemet adnám érted, azt vehetjük komoly ígéretnek.

2024. Augusztus 13. 08:15, kedd | Helyi

Külföldön is kedvelik a nyúli borokat

Ausztriában, Svájcban és még Dániában is lehet találkozni a Pannonhalmi Borvidék boraival.

2024. Augusztus 12. 09:08, hétfő | Helyi

Elkezdték a fogvatartottak elszállítását a győri börtönből

A múlt héten kezdték átköltöztetni a 165 fogvatartottat a győri börtönből, a kiürítés folyamatosan zajlik.

2024. Augusztus 12. 08:11, hétfő | Helyi

Még köztünk van a szamárköhögés

Felgyorsult a szamárköhögés terjedése Magyarországon is.