Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 31. 10:45, péntek | Bulvár

Kossuth-díjas magyar filmrendező filmjeit vetítik Rómában

Kossuth-díjas magyar filmrendező filmjeit vetítik Rómában

Tarr Béla filmjeit vetítik az olasz fővárosban, a Római Magyar Akadémia (RMA) három rendezvénnyel tiszteleg a Kossuth-díjas, világhírű magyar rendező előtt - közölte az Akadémia.

A magyar filmrendező tiszteletére szervezett római programok február 6-án kezdődnek a művész 1987-ben készült Kárhozat című filmjének vetítésével magyar nyelven, olasz felirattal.
"A programot megelőzően Maurizio G. De Bonis újságíró, filmkritikus tart rövid bevezetőt" - olvasható a közleményben.

Mint írják, február 18-án egy Tarr Béla-szeminárium várja az érdeklődőket a Római Magyar Akadémián, amelyen szintén Maurizio G. De Bonis közreműködésével, filmrészletek segítségével illusztrálják Tarr Béla esztétikájának és poetikájának legfőbb aspektusait.

Az est során bemutatják a Sátántangó nevű olasz kutatócsoport (Gruppo di Ricerca Satantango) közel két éven át tartó intenzív munkáját összefoglaló kötetet is Eufonie - Cinque fotografi e il cinema di Béla Tarr (Postcart Editions, 2019) címmel, amely G. De Bonis filmkritikus valamint Luca Cappellaro, Simona Lunatici, Massimiliano Pugliese, Simona Scalas és Orith Youdovich fotóművészek munkájával jött létre.

A római programok február 20-án a művész Sátántangó (1994) című filmjének vetítésével érnek véget. A film számos különlegessége között említést érdemel, hogy 2019 őszéig, a torinói bemutatóig nem volt még olasz mozikban forgalmazva, noha 1996-ban mutatták be először olasz nyelvű felirattal az itáliai közszolgálati televízió RAI 3 csatornáján.

"Tarr Béla neve jól ismert az olasz közönség előtt. Filmjeit az utóbbi években számos rangos fesztivál tűzte műsorra.
2019 őszén a rendező Sátántangó című, több mint 7 órás filmjének torinói bemutatója alkalmából több órás sorban állás jelezte a rendező iránti érdeklődést" -írják.

Forrás: origo.hu

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.