Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 16. 06:30, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kossuth-kifli, az elfelejtett hagyomány

Kossuth-kifli, az elfelejtett hagyomány

Elfelejtett hagyományt élesztenek újjá a Váci Tragor Ignác Múzeum munkatársai. A Pest megyei városban harmadszor rendeztek Kossuth-kifli-sütő versenyt. A reformkori ízeket felidéző vetélkedőre 14 pályamű érkezett.

Az egészen kicsiknek is volt mit tanulniuk a III. váci Kossuth-kifli-sütő versenyen. Igaz, volt, akit nem a verseny, csupán a végeredmény érdekelt. Pedig a Kossuth-kiflinek igazi hagyománya van. Mint annyi minden az akkori történelemben, ez is egy kávéházból indult valamikor a reformkori Pozsonyban.

- Palugyai szerette valami helybéli finomsággal is megörvendeztetni a képviselőket, így gyakran volt az étlapon a diós és mákos pozsonyi kifli. És ennek egy mandulás változata volt Kossuth kedvence, és Palugyai Kossuth tiszteletéből ezt a változatot Kossuth-kiflinek nevezte el - mondta a hírTV-nek Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum megbízott igazgatója.

A Kossuth-kifli aztán elveszett a sok '48-as hagyomány között. Vácon három éve próbálják ismét visszahozni a köztudatba a receptet. A Kossuth-kifli egyre népszerűbb.

Nagyon fontos, hogy megmaradjanak ezek a régi hagyományok, mert a fiatalokat ez már igazán nem érdekli, éttermekbe
járnak, már otthon nem szeretnek sütni-főzni - mondta a második helyezett, Lakihegyi Györgyné.

A harmadik országos Kossuth-kifli-sütő versenyre 14 pályamű érkezett. A szervezők azt remélik, jövőre megduplázódhat a jelentkezők száma.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.