Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2011. Október 03. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Kötelező biztosítás: az autósok közel fele díjemelést vár

Kötelező biztosítás: az autósok közel fele díjemelést vár

A kotelezo.hu internetes szakportál idén is felmérte az autósok várakozásait a kötelező kampány küszöbén.

A jövő évre már a válaszadók 44 százaléka számít díjemelésre a néhány hét múlva esedékes tarifahirdetés nyomán, ugyanakkor a háztartások szorosabb költségvetésére utal, hogy jelentősen bővült azok köre, akik már évi néhány ezer forint megtakarításért is vállalják a biztosítóváltáshoz kapcsolódó utánajárást.

„Ma már az autósok 74 százaléka lenne hajlandó évi ötezer forint alatti megtakarításért is új kötelezőt kötni, ez az érték 12 százalékponttal több, mint a tavalyi évben – ismerteti a közel harmincezer aktív internethasználó megkérdezéséből leszűrt adatokat Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. – Ezzel minden eddiginél lejjebb került a váltási küszöb, igaz, egyáltalán nem biztos, hogy ezek az autósok mind találnak is majd kedvezőbb ajánlatot, mint meglévő szerződésük.”

A felmérés szerint az autósok 77 százaléka nem számít a kgfb-díjak további csökkenésére. Mindez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a felmérés idején még nem szerepelt a köztudatban a balesetet okozó autósok biztosítási díjába beépülő, így automatikus díjemelést eredményező baleseti adó lehetősége – igaz, ennek mértékéről, szabályozásáról a biztosítók sem ismernek még minden konkrétumot.

Lassulva csökken az év végi váltók aránya
A válaszadók között a tavalyi 10 százalékhoz képest mindössze 15 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik 2010. január elseje után vásárolták az autójukat. Ez egyrészt beszédes mutatója a jelenlegi gazdasági környezetnek, hiszen idén mindössze fele annyi háztartásban cserélték le az autót, mint az előző évben. Másrészt jelzi, hogy az autósok túlnyomó része, 85 százaléka továbbra is az év végén vált biztosítót.

„Elgondolkodtató adat, hogy az év közben váltók harmada továbbra is úgy tudja – helytelenül –, hogy kötelezőjének évfordulója december 31-én van. Ez rávilágít a piaci szereplők alapos tájékoztatásának fontosságára, hiszen a rossz határidővel váltott kötelező biztosítás igen kellemetlen következményekkel is járhat az ügyfelek számára” – hívja fel a figyelmet Lantos Lóránt.

Idén is az online alkuszoknál vált a többség
A következő évi díjakról a megkérdezettek 71 százaléka biztosítási alkuszok honlapján tervez tájékozódni. 19 százalék valamely biztosító honlapját jelölte meg, személyes utánajáráson mindössze a megkérdezettek 10 százaléka töri a fejét. Az alkuszi kalkulátorok iránti igényt jól jelzi, hogy a váltás legfontosabb szempontjai között a következők szerepelnek: minden biztosító ajánlata összehasonlítható legyen (4-es skálán 3,8-as átlag), árgarancia járjon a kiválasztott díjra (3,78) és az egész művelet gyorsan lebonyolítható legyen (3,7).

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 15:27, szerda | Belföld

40 kilométeren át üldözték a rendőrök a terepjárót, amiben 13 migráns utazott!

A bolgár rendszámú autó sofőrje korábban nem állt meg a rendőri jelzésre, ezért utána eredtek.

2022. December 07. 13:38, szerda | Belföld

Vádat emeltek egy gyalogos ellen, akit gyalogátkelőhelyen ütöttek el

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő gyalogos, vádat emeltek ellene.

2022. December 07. 13:34, szerda | Belföld

Advent - A Nébih összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalóit

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság.

2022. December 07. 09:33, szerda | Belföld

Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - az üzemanyagárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.