Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kötelező olvasmányok: megvegyük vagy kölcsönözzünk?

Kötelező olvasmányok: megvegyük vagy kölcsönözzünk?

Elkezdődött a 11 hetes iskolai nyári szünet. A diákok azonban erre az időre is kapnak feladatot, minden évfolyamnak egy vagy két kötelező nyári olvasmánnyal végezni kell szeptemberre, de az érdeklődőbbek remélhetőleg más könyvet is kezükbe vesznek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a könyvvásárlás egy jó apropó arra is, hogy a gyerekek a tudatos költés megtervezését gyakorolják.

Az alsó évfolyamos diákoknak egy, míg a felsősöknek egy vagy két kötelező nyári olvasmányt szoktak feladni a pedagógusok – derül ki a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő körkérdésére adott válaszokból. A megkérdezett könyvtárosok szerint ugyan a tíz-húsz évvel ezelőtti gyakorlathoz képest kevesebben iratkoznak be a könyvtárba, azonban sok gyerek épp a kötelezők miatt teszi ezt, 16 éves korig ugyanis ingyenes a tagság. Így aki előrelátó, ingyen hozzájut a szükséges könyvekhez, amiből maximum 4-5 példány lelhető fel egy-egy könyvtárban.

„Minden évben tapasztaljuk, hogy sokan csak a kötelező olvasmányok miatt iratkoznak be hozzánk, más könyvet soha ki sem kölcsönöznek. Sajnos pont ők azok, akik általában késlekednek a visszaadással, amiért napi 40 forint késedelmi díjat számítunk fel” – mondta egy fővárosi könyvtáros.

Aki későn kap észbe, vagy inkább a könyvek megvásárlása mellett dönt, annak átlagosan, kiadótól, könyvtől függően 1200-3500 forint közötti összeggel kell terveznie. Aki pedig már rendelkezik tablettel vagy ebook-olvasóval, az hasonló összegért be is szerezheti magának a könyveket valamelyik nagyobb könyvesbolt weboldalán keresztül, hogy elektronikus formában olvassa el. Ráadásul az e-könyvek ma már ugyanúgy kölcsönözhetőek elektronikus könyvtárból, mint nyomtatott társaik, így könnyebben vihetőek nyaralásra is.

Akik szívesen olvasnak a kötelezőn felül is, azoknak nyáron sokkal több idejük van erre, van olyan gyerek, aki négy-öt könyvvel is végez a szünidő alatt. Aki kedvenc példányait meg is szeretné vásárolni, több ezer forinttal kell számolnia, így érdemes mérlegelni a gyerekeknek, mit szeretnének megvenni, és mit csak kölcsönözni.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint akár a könyvvásárlással is növelhetjük a gyermek felelősségtudatát, gyakorolhatjuk a pénzügyi tervezést. „Ha szívesen olvas a gyerek, adhatunk neki egy összeget azzal, hogy saját belátására van bízva, hány példányt tud abból megvásárolni, a többi elolvasásához pedig marad a könyvtári kölcsönzés, de ez esetben oda kell figyelnie a határidőkre, különben ha késedelmi díjat kell fizetnie, azt megint csak a zsebpénzéből kell fedezni. Így a gyerek mérlegelésén, tudatosságán múlik, hogy mire mennyit költ, ráadásul közben a könyvek elolvasásával ismereteit is gyarapítja” – tanácsolja Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.