Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Október 16. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

„Közép-Európa legnevesebb eseménye” – kész az Arad-Szeged gázvezeték

„Közép-Európa legnevesebb eseménye” – kész az Arad-Szeged gázvezeték

Elkészült az Arad-Szeged közötti földgázvezeték, így mostantól megnyílt az út a Románia és Magyarország közötti földgázszállításra. A most átadott 109 km-es szakaszon évente 1,75 milliárd köbméter gázt szállítanak majd Magyaro

Közép-Európa legnevesebb eseményének titulálta az átadó ünnepséget Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója. A mai átadás az első és példaértéket tekintve a legfontosabb lépés az egységes regionális gázpiac kialakításához vezető úton – mondta. Ahogy fogalmazott, a régió gázpiacai a mai napig teljesen el voltak zárva egymástól és gyakorlatilag csak nemzeti gázpiacról beszélhettünk, mert az országok közötti mindössze néhány összekötő vezeték gyakorlatilag csak az orosz gáz átvezetésére szolgált.

A földgáz esetében az egyetlen járható út a piaci integráció. Ahhoz, hogy verseny legyen, hatékony infrastruktúrát kell teremteni, ehhez beruházásra van szükség. A verseny fogja előmozdítani, hogy a fogyasztók biztonságosan és versenyáron jussanak gázhoz – tette hozzá Hernádi Zsolt.

Az EERP (uniós) támogatással elsőként megvalósult gázprojekt az EU kiemelt szerepvállalását jelzi a közép-kelet európai energiainfrastruktúrák összekötésének fejlesztésében. Günther Oettinger elmondta, a tagországok aktívan támogatják a régiós gázprojektet. Nyolc hónappal ezelőtt 2,3 milliárd eurót különítettek el a gázenergetikai fejlesztéseket szolgáló beruházások támogatására és az egységes energiapiac megvalósítására, amelyet terveik szerint PPP-konstrukcióban lehet majd megvalósítani.

Orbán: Románia és Magyarország nélkül nincs közép-európai stabilitás

Határon átnyúló gázvezeték, csanádpalotai mérőállomásának átadásán jelen volt Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnök is. Orbán Viktor elmondta, a Románia és Magyarország nélkül nincs közép-európai stabilitás, román-magyar együttműködés nélkül nincs közép-európai politika.

A miniszterelnök beszédében elmondta: sok terv születik különböző szállítási vonalakra, hálózati és tározók építésére. Magyarország mindegyik lehetőség felé nyitott. „Ha úgy tetszik, miden tűzben tartunk legalább egy vasat. Illetve minden vas, ami a tűzben van, abból az egyik legalább a mienk” – tette hozzá. Orbán Viktor örül annak, hogy Romániával sikerült kialakítani egy közös energetikai együttműködési projektet, ahol nem csak jövőbeli szállítási útvonal latolgatások vannak, amelyik vagy egyik, vagy másik országot elkerüli, hanem olyan amelyben mind a két ország érdekelt lehet. Magyarország mindent meg fog tenni, hogy elnöksége alatt az unión belül is kiemelt fontosságú legyen az energetikai kérdés megoldása – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Több követi

Az átadott vezetékszakaszt több hasonló kezdeményezés követi, hiszen már épül a horvát-magyar összekötő gázvezeték, illetve vizsgálják a magyar-szlovák vezetékkapcsolat kialakításának lehetőségét is, emellett most készül a magyar-szlovén összeköttetés megvalósíthatósági tanulmánya is.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció