Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 25. 07:34, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Közmunka, lakhatás: Győr is állomása a kelet felőli hajléktalan-turizmusnak

Közmunka, lakhatás: Győr is állomása a kelet felőli hajléktalan-turizmusnak

Az osztrák munkaerőpiac megnyitásával és a Nyugat-Magyarországon új álláshelyeket teremtő multinacionális cégek fejlesztéseivel nemcsak a keletről érkező munkaerő.

De a hajléktalanok száma is emelkedett Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében. A többnyire képzetlen, és rossz egészségi állapotban lévő embereknek kevés az esélyük az elhelyezkedésre, mégis úgy vélik, a jobb körülmények között javíthatnak az életminőségükön. A többség úgy véli, már akkor is javulnak a kilátásai, ha Ausztriában, vagy csak egy osztrák határhoz közel fekvő magyar városban tud az utcán kéregetni - számol be a Hír TV.

"Minden második héten, hétvégén találkozom a fiúkkal" - mondja a 34 éves Edit elvesztette az állását, a férje meghalt, a gyerekeit pedig magához vette a gyámhivatal. Ausztriában és itthon, a határ közelében próbált elhelyezkedni kevés sikerrel, végül a mosonmagyaróvári hajléktalanszállón kötött ki. Ahogy a 48 éves Imre is, aki még távolabbról jött szerencsét próbálni.

Juhász Imre: "Mátészalkáról jöttem ide, amikor Jánossomorjára költöztem a családommal, a szebb jövő reményében, mert azt mondták, hogy a Dunántúlon több a munkalehetőség. Hát ezt sajnos nem így tapasztaltuk, mert nem tudtunk elhelyezkedni a családommal és a feleségemmel."

A férfi azt mondja, nyáron újságot árul és szórólapozik, de télen ez sem megy. Szerinte az utcán úgy sem lehet sokat keresni, ezért most azt tervezi, hogy januártól Bécsben fog koldulni. Győrben némiképp jobb a helyzet.

"Cselekvően tudjuk őket tovább segíteni, hogy tudjon elmenni tényleg dolgozni. Ők nem hajléktalannak indultak, hanem dolgozni indultak" - így Sütő Csaba, a Győr-Likócsi Segítőház veuetője. A kisalföldi megyeszékhelyen 500 feletti a hajléktalanok száma, a fedél nélkül élők felét a segítőszolgálat látja el takaróval, meleg étellel. A Likócsi Segítőház vezetője azt mondja, az utcai újság- és szórólaposztás megszűnt, egyre több rászorulót vonnak be a közmunkába, és próbálnak elhelyezni a város közüzemi cégeinél.

Sütő Csaba intézményvezető, Győr-Likócsi Segítőház: "Akiket felszív a munkaerőpiac, azoknak a helyére mennek a kevésbé képzettek, vagy idősebbek, vagy bármi más szempontból kifogás alá eső nem olyan százszázalékos munkaerők. Tehát a mozgás az megvan itt a munkaerőpiacon. Azt látjuk, hogy szerintem az esélyük növekedni fog."

Az önkormányzat is látja, hogy egyre több szerencsét próbáló hajléktalan érkezik Győrbe a keleti országrészből.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Tudunk közmunkát adni nekik, a város tud úgynevezett átmeneti szállást adni, tehát lakásokat vásárolunk, ahol egy vagy két évig vannak, és amikor megvan a munkahelyük, a fizetésük, akkor ott is maradhatnak."

A város a saját költségvetéséből és állami forrásból idén 250 millió forinttal támogatta a hajléktalanok ellátását.

Címkék: hajléktalanok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?