Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. Október 24. 08:00, kedd | Helyi

Közök között: Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

Közök között:  Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

A GyereGyőrbe Tematikus városnézések csapata, egy vadonatúj sétával várta múlt pénteken az érdeklődőket, melyre közel ötvenen regisztráltak.

Győr színes történelmi múltja és látnivalóinak gazdagsága már számos tematikus séta ötletét adta. Piroslámpás közök, legendák és igaz történetek Győr múltjából, ez adta az új séta témáját. A győrieket nagyon érdeklik a város legendái és igaz történetei. Ezúttal az egykori kereskedővárosban, katonavárosban, a későbbi iparvárosban működő prostitúció történetével ismerkedhettek meg.

Az új program ötlete Csobayné Pintér Éva idegenvezetőtől származik, vendégelőadója ezúttal Bana József, a Városi Levéltár igazgatója volt, aki a Levéltár épületében várta a csoportot, majd a közök között elindultak egy múltidéző sétára.

Történelmi tények, összefüggések a prostitúció győri történeteiről, hiteles forrásokból mesélt történetek Győr rejtett közeiben -Múzeum köz, Szappanos köz, Fürdő köz, Belváros köz, Hó köz -, utcáiban, majd azt követően egy vetítéses előadáson Schmuk Mari, Kupi Lizi, Eper Kati történeteiről, a Szemérmetlen közről a megvalósulatlan luxusbordélyról, dr. Angyal Armandról, a város egykori tiszteletben álló rendőrkapitányáról hallhattak a séta résztvevői.

Az „édes élvezetek” sem maradtak ki a programból, a Rétesvár kézműves réteseinek és tulajdonosának köszönhetően.

A tematikus séták novemberben is folytatódnak. A középkor nyomai Győrben, Litera-Túra és Angyalséta várja az érdeklődőket.

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?