Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. Október 22. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közös családi étkezésekkel megelőzhető a gyerekkori elhízás

Közös családi étkezésekkel megelőzhető a gyerekkori elhízás

A támogatást, szeretetet és megerősítést biztosító családi légkör különösen a közös étkezések során csökkenti a gyerekkori elhízás kialakulásának kockázatát - számol be egy új tanulmány eredményeiről aFox News.

Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gyakori közös családi étkezések csökkentik a gyerekkori obesitas előfordulását, az új tanulmány keretében azonban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogyan. A vizsgálatba 120, 6-12 év közötti gyereket vontak be, akik arról számoltak be, legalább hetente háromszor közösen vacsorázik otthon a család.

A közös étkezéseket nyolc alkalommal rögzítették videóra, majd azt az alábbi mutatók szerint elemezték: ételek típusa, étkezések hossza, kommunikáció és interakció a gyerekek és a szülők, valamint a testvérek között.

A résztvevő gyerekek fele túlsúllyal küzdött.

Az étkezések hosszával kapcsolatban megállapították, hogy a normál súlyú gyerekek családjainál általában tovább tart a közösen eltöltött időnek ez a formája: náluk átlagosan 18 percesek, míg a túlsúlyosaknál 13 percesek voltak az étkezések.

A helyszínnel kapcsolatban arra a megállapításra jutottak, hogy míg a normál súlyúak 80 százaléka étkezik a konyhában, addig a túlsúlyosaknál ez az arány csupán 55 százalékos, ők inkább a nappaliban vagy a szobában esznek. Emellett a megnézett videók alapján megállapították, hogy a szülők jóval támogatóbbnak és megértőbbnek tűntek, több szeretetet adtak gyereküknek a normál súlyúak csoportjában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.