Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 06. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Krétapor és patkányméreg a gyógyszerben

Krétapor és patkányméreg a gyógyszerben

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek három százaléka hamis, az illegális szerek félmillió ember egészségét veszélyeztetik - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) felméréséből. Némely készítményben krétapor

 

Figyelmeztető televíziós hirdetésben hívja fel a figyelmet a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A patikákban 2000 plakátot helyeznek el.


Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a hírTV-nek elmondta: a testület csináltatott egy reprezentatív felmérést a felnőtt lakosság körében, és döbbenetes eredményt kaptak. A válaszadók hét százaléka azt mondta: hajlik arra, hogy ismeretlen eredetű gyógyszert vásároljon, egy százaléka pedig már vásárolt is, illetve kíván a jövőben. Ez több mint 500 ezer embert jelent, vagyis ennyien veszélyeztetik az egészségüket - tette hozzá a munkacsoport-vezető.


„Potencianövelők töredékáron!" - ilyen és hasonló felhívással kínálnak életmódjavító készítményeket az interneten. A hamis termékeket - a többi között fogyasztószereket és testtömegnövelőket - piacokon vagy testépítő szalonokban is terjesztik.

Súlyos mellékhatást okozhatnak a hamis gyógyszerekben lévő szennyező anyagok, ilyen anyagokat ugyanis nagyobb mennyiségben és gyakrabban tartalmaznak a normál, legálisan forgalmazott gyógyszereknél - mondta a hírTV-nek Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója. Hozzátette: előfordul, hogy nincsen a készítményekben hatóanyag, tehát a célzott hatást nem tudják kiváltani, de az is előfordulhat, hogy jóval nagyobb mennyiségben van bennük hatóanyag, ilyenkor túladagolási tünetek is előfordulhatnak.


Az Országos Gyógyszerészeti Intézet internetes oldalán a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek 30 százalékát mutatja be. A folyamatosan bővülő adatbázis fényképeit bárki összehasonlíthatja a neki felkínált készítménnyel.


A hamis gyógyszerszennyezettség 1-3 százalékos a fogyasztói piacon, és bizonyosan eléri a milliárdos nagyságrendet - közölte Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a gyógyszerhamisítással kapcsolatos büntetési tételek szigorítását javasolja. Jelenleg az ÁNTSZ által kiszabható maximális bírság 50 ezer forint.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.