Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2010. Április 17. 07:43, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Kritizálják a pápát a szex-botrányok kezeléséért

Kritizálják a pápát a szex-botrányok kezeléséért

Nincs jó véleménnyel az amerikai közvélekedés arról, ahogyan XVI. Benedek pápa a katolikus egyház egyre burjánzó szex-botrányait kezeli. Az elmúlt hónapok során az egyház többször is figyelem középpontjába került, miután számos eur

Egyre több esetre derül fény


Az elmúlt időszakban Németországban és Írországban sorra derültek ki olyan esetek, hogy egyházi iskolákban tanító papok évekkel ezelőtt szexuális erőszakot követtek el egykori diákjaikon. Néhány hete a regensburgi érsekség ismerte be, hogy a német kisváros híres templomi fiúkórusának egyik tagját szexuálisan zaklatták akkor, amikor a társulatot XVI. Benedek pápa bátyja vezette. Az Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt szivárogni kezdtek a szexuális visszaélésekről szóló hírek, 2008-ban a pápa az országba látogatott, ahol találkozott a papok által elkövetett zaklatások áldozataival is.


Elégedetlenek a pápa teljesítményével

A Pew Reserach Center vizsgálatot készített a pápa ismertségéről és a botrányok visszhangjáról 2008-ban, illetve 2010 áprilisában is. A legutóbbi kutatásban csupán az emberek 3 százaléka gondolta úgy, hogy a pápa kitűnő munkát végzett a szexuális visszaélések okozta botrányok elcsitításában, 9 százalék szerint jól végezte a dolgát, míg 44 százalék véleménye szerint gyenge, 27 százalék szerint pedig éppen csak elégséges munkát végzett.

A pápa megítélése erőteljesen csökkenőben van azóta, hogy 2008 áprilisában az Egyesült Államokba látogatott. Ekkor 39 százalék gondolta úgy, hogy jól kezeli a zaklatások miatt kirobbant botrányokat, míg 48 százalék szerint gyenge teljesítményt nyújtott.

A Pew legutóbbi, 2010. áprilisi kutatásában az amerikaiak 74 százaléka hallott már a pápáról, ebből 29 százalék sok, 45 százalék pedig kevés ismerettel rendelkezik az egyházfőről. Az egyházfő ismertsége hasonló volt 2008. áprilisi látogatása során, ekkor az amerikaiak 84 százaléka halott már valamit róla.

 
A katolikus elnézőbbek

Azok közül, akik ismerik a pápát, a katolikusok jobb véleménnyel rendelkeznek a szex-botrányok kezeléséről, mint a protestánsok. Mindazonáltal, 2008-hoz képest a katolikusok szigorúbbak lettek a tekintetben, hogy a Szentatya milyen köntösben tálalta az ügyet: 31 százalék elégséges, 28 százalék pedig gyenge minősítéssel illette. Azok a katolikusok, akik hetente legalább egyszer járnak templomba, támogatóbbnak bizonyultak azoknál, akik ritkábban járnak, ám 2008 óta mindkét csoportban nőtt a negatív vélemények képviselőinek aránya.

A protestánsok a katolikusoknál kritikusabban ítélik meg azt, ahogyan a pápa tálalni igyekezett a szex-botrányokat. 72 százalék elégséges vagy gyenge minősítést adott az egyházfőnek, míg ez az arány 2008-ban még csak 46 százalék volt. Az egyházhoz nem kötődő amerikaiak voltak a legkritikusabbak a XVI. Benedekkel szemben: 86 százalékuk szerint a katolikus egyház vezetője éppen elégséges vagy gyenge teljesítményt nyújtott a botrányok kezelése során.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 18:03, kedd | Belföld

Tovább bővült az e-kiskereskedelem tavaly

A webáruházi e-kiskereskedelmi forgalom 22 százalékkal nettó 1,275 milliárd forintra nőtt tavaly, ami a 2020-as kiugró teljesítményt figyelembe véve, az optimista várakozásokat is kismértékben felülmúlta

2022. Május 24. 18:01, kedd | Belföld

Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.

2022. Május 24. 17:02, kedd | Belföld

Elfogadták az alaptörvény tizedik módosítását

A kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is - döntött az alaptörvény tizedik módosításával kedden az Országgyűlés.

2022. Május 24. 16:38, kedd | Belföld

Megalakult az ötödik Orbán-kormány

Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.