Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Április 12. 14:31, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Külföld csábítja el a hazai henteseket

Külföld csábítja el a hazai henteseket

Egyre több húsipari termékgyártó-, hentes- és mészárostanuló dönt úgy, hogy a magyar cégek bedőlése miatt Angliában vagy Németországban keres magának munkát. A pápai szakképző iskola vezetője szerint a képzést hátráltatja, hogy

Az állattenyésztés leépülésével számos vágóhíd és húsipari cég szűnt meg. A pápai diákok szerencséje, hogy a másfél éve még csődeljárás alatt álló húsgyár jól vészelte át a konszolidációt, tavaly 220 millió forintos nyereséget könyvelhetett el, és a jövőben jelentős technológiai fejlesztésre készül.
Mindössze 24 diák vett részt az 50. alkalommal megrendezett húsipari szakma kiváló tanulója országos versenyen Pápán. „Saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy az iskola szempontjából a gyakorlati helyeknek a száma erősen lecsökkent. Csökkent azoknak a helyeknek a száma, akik a leépítések miatt nem vállalják a gyakorlati képzéssel együtt járó pluszmunkát. Nem tudnak saját embereket erre felszabadítani. Egyre nagyobb terhet jelent számunkra is ezeknek a helyeknek a megkeresése" - mondta Unger Tamás, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatója.


Pápán és környékén tradíciói vannak a húsiparnak, a tanulók zöme abban bízik, hogy helyben el tud helyezkedni, de csak rövid távra terveznek, mert a szaktudások külföldön is keresetté teszi őket. Az eredményes konszolidációval a másfél éve még csődeljárás alatt álló pápai húsgyár talpra állt, és idén 500 millió forintos technológiai fejlesztésre készül. „Mi egy nulla körüli eredményre számítottunk, és plusz 220 millió forint adózás utáni eredményünk lett, amely azért egy összefogott, határozott, takarékos gazdálkodásnak volt köszönhető. De köszönhető volt annak is, hogy jól terveztük el a jövőt magunknak, mert állattartók is voltunk, feldolgozók is, és kereskedők is, és itt maradt az a kis plusz, amivel eredményesen zártuk a 2009-es évet" - közölte Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója.



A pápai húsüzem Magyarországon 11 saját üzletben értékesíti a termékeit, árbevételének 25 százaléka pedig exportból származik. Az ügyvezető azt mondja, a pápai tanulóknak megpróbálnak hosszútávon munkát biztosítani, de a külföldi fizetésekkel nem tudják felvenni a versenyt.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:00, vasárnap | Belföld

MÁV-Start: több vonalon változik a vasúti menetrend

A nyári menetrend végéhez, a tanévkezdéshez igazodva lép életbe hétfőn a vasúti menetrend több vonalat érintő, harmadik módosítása, amely az utazói észrevételek és a szakmai tapasztalatok figyelembe vételével készült

2024. Szeptember 01. 08:59, vasárnap | Belföld

Területvédelmi parancsnok: több ezren érdeklődnek a tartalékos szolgálat iránt

Több ezer ember érdeklődik a tartalékos szolgálati forma iránt, és több százas nagyságrendben kötöttek már szerződést is - közölte Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka szombaton Szolnoko

2024. Szeptember 01. 08:57, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: fejlődés csak ott lehet, ahol a technológia és az oktatás kéz a kézben jár

Fejlődés csak akkor és ott lehet, ahol a legmagasabb szintű oktatás és a legmodernebb technológia kiegészíti egymást

2024. Szeptember 01. 08:56, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: