Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 28. 12:38, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az Audi Hungáriáról, a Bándy-gyilkosságról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az Audi Hungáriáról, a Bándy-gyilkosságról

Németországban a Handelsblatt című üzleti lap az Audi Hungaria ügyvezető igazgatójáról közölt portrét kedden, és egy másik cikkben a BayernLB bajor tartományi bank üzleti eredményének alakulásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal, a Spiegel Online pedig a Bándy-gyilkossággal kapcsolatban közölt cikket.

A Handelsblatt Az alsó-szászországi Magyarországról címmel közölt portrét Thomas Faustmannról, az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető igazgatójáról. A cikk szerzője, Stefan Menzel kiemelte: Győr egyre fontosabb az anyavállalat, az Audi számára, amely egymilliárd eurós beruházást hajt végre a városban.
Győr vidéke "igazi feltörekvő térség", a magyar alkalmazottakat pedig könnyen lehet ösztönözni - fejtette ki a szerző a német autóipari menedzsert idézve. Ugyanakkor a magyar kormány két éve csak negatív színben tűnik fel a sajtóban - tette hozzá, kiemelve, hogy Budapest konfliktusba került Brüsszellel, "kidobta" az IMF-et az országból, a pénzintézeteket pedig Európa legmagasabb bankadójával sújtotta. Az autóipart azonban Orbán Viktor, a "vitatott kormányfő békén hagyja", hiszen szüksége van az olyan cégekre, mint az Audi, mert azok hozzák létre a munkahelyeket.
A Handelsblatt a Jelentősen csökken a tartományi bankok nyeresége című összeállításában az MKB anyavállalata, a BayernLB üzletmenetének alakulásával kapcsolatban megjegyezte: a társaság "szinte tehetetlenül reagál" a bankrendszert érő ismétlődő magyarországi "támadásokra". A szerzők, Elisabeth Atzler és Frank M. Drost a BayernLB pénzügyi igazgatóját idézve megjegyezték, hogy a "rendkívül kedvezőtlen" magyarországi politikai és gazdasági körülményekre tekintettel nem zárható ki, hogy az MKB helyzete tovább romlik, és emiatt akár újabb tőkeemelésre is szükség lehet.
A Spiegel Online Keno Verseck A romagyűlölet újabb hulláma Magyarországon című beszámolóját közölte. A szerző a Bándy-gyilkossággal foglalkozó írásában kiemelte: "a romákkal szembeni rasszizmus elérte a középosztályt". Kifejtette: a bűncselekmény rendkívüli mértékben felizgatta a közvéleményt és egy egész népcsoport megbélyegzéséhez vezetett. A gyilkosság után mindenekelőtt "szélsőjobboldaliak keltettek cigányellenes hangulatot", és vidéken "ismét masírozni kezdtek a betiltott félkatonai szervezet, a +Magyar Gárda+ egységei".
A kormánypárt "ellentmondásosan" viszonyul a romakérdéshez, Orbán Viktor miniszterelenök "például időnként elítéli a romaellenességet (...) de rendszerint hozzáfűzi, hogy +a romáknak+ integrálódni és dolgozni kell" - áll a cikkben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.