Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 31. 12:36, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az E.ON-ról, lengyel lap az EU-s viszonyról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az E.ON-ról, lengyel lap az EU-s viszonyról

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap az E.ON magyarországi érdekeltségeinek lehetséges állami megvásárlásáról írt pénteken, a Die Welt című konzervatív lap pedig a kormány gazdaságpolitikájáról közölt elemzést internetes kiadásában.

A FAZ Magyarország az E.ON érdekeltségei felé kacsintgat címmel közölt beszámolójában a szerző, Michaela Seiser azt írta, hogy Orbán Viktor ismét állami ellenőrzés alá kíván vonni fontos gazdasági ágazatokat. Szerinte amagyar miniszterelnök e törekvése miatt konfliktusba került az EU-val, és "kétséges", hogy a GDP négyötödét kitevő "adóssághegyet" tekintve miként lehet finanszírozni az "újraállamosítást".
A Die Welt Boris Kálnoky Példakép-e Magyarország Görögország számára? című elemzését közölte internetes kiadásában. A szerző kifejtette: Görögország és Magyarország hasonló problémákkal küzd, de a magyar kormány az athéni vezetéssel szemben nem a privatizációval és az állami szektor csökkentésével próbálja orvosolni a bajokat, hanem kiterjeszti az állami szektort és visszavásárol stratégiai fontosságú cégeket, amelyeket a rendszerváltáskor magánkézbe adtak. Hozzátette: Orbán Viktor gazdaságpolitikáját Nyugaton a kiszámíthatatlanság miatt bírálják, pedig "valójában rafinált" ez a politika. A cél az állam szerepének erősítése, az eszköz viszont nem a kisajátítás, a kormány ehelyett inkább annyira megnehezíti egyes külföldi konszernek helyzetét, hogy azok hajlandók legyenek megválni magyarországi érdekeltségeiktől.
Megjegyezte: Magyarországon "nem új kommunizmus formálódik, hanem egy új etatizmus", amely meghatározza, hogy hol lehet szerepe a magánvállalatoknak, és mely területeken kell állami "kézben tartani a gyeplőt".
Úgy tűnik, hogy a válságkezelés magyar modellje ellentétes a brüsszeli recepttel, ez pedig konfliktusokat okoz az EU-val, ugyanakkor "van, ami a magyar modell mellett szól" - tette hozzá Kálnoky, megjegyezve, hogy a rendszerváltás idején tömegesen munkanélkülivé lett romák problémája annyira feszítővé vált, hogy "gyors megoldást kell találni, a szabad piac azonban nem szolgál megoldással".
http://www.welt.de/wirtschaft/article108888632/Ist-Ungarn-ein-Vorbild-fuer-Griechenland.html
A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap pénteki száma szerint a magyar kormány nagy sikere, hogy fennmaradt "a brüsszeli (és bizonyos mértékben washingtoni) ágyúk állandó kereszttüzében", miközben "Moszkvával (is) komplikált játszmát folytatott". A lap dicséri a magyarokat, hogy nem foglalkoznak a kívülállók véleményével és nem minősítik le saját nemzetüket, amikor a nagy nyugat-európai nemzetekkel vetik össze. Véleménye szerint a magyarok többsége számára "nem egyértelmű a nyugati elitek joga az egyetlen helyes út megválasztásához" és az eltérő haladási irány megválasztását sem tartják kompromittálónak, illetve végzetesnek.
A lengyel lap hangsúlyozza, hogy a magyar kormány célja egyebek között a demokratikus tartalmak visszaállítása a politikában, ezért "a nyugati elitekkel folytatott konfliktusban minden demokratának, jobboldaliságának, illetve baloldaliságának mértékétől függetlenül" Orbán Viktor miniszterelnök sikerének kellene drukkolnia. Kiemeli, hogy az Európai Unió gyengülésének fényében a magyarok az értékről folytatott alapvető vitában akár győzhetnek is.
http://www.rp.pl/artykul/9133,929068-TINA--Tusk-i-Orban.html?p=1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése