Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. November 03. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - The Daily Telegraph, The Times

Külföldi sajtó Magyarországról - The Daily Telegraph, The Times

A szólásszabadság elleni "globális háborúról" közölt cikket internetes oldalán a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap, amely benne kitér a magyarországi médiatörvényre is. A konzervatív-liberális, szintén brit The Times csütörtöki budapesti tudósításában arról írt, hogy a magyarországi ellenzék szerint kiterjedt csalásra ad lehetőséget a minap alkotmányba foglalt "kötelező választási regisztráció".

Szerkesztőket nemcsak Kínában és Oroszországban, de Görögországban és Magyarországon is zaklatnak, a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő brit sajtót pedig hatalmi érdekek és túlszabályozás kényszeríti korlátok közé - írja a The Daily Telegraph John Kampfner, aki szerint a szólásszabadságot - a demokrácia talapzatát - veszély fenyegeti szerte a világon, beleértve Nagy-Britanniát is.
Diktatúrákban gyakran erőszakot alkalmaznak, de a hatalmasok általában - demokráciákban is - a célnak megfelelő törvények megalkotásával teszik formálisan jogszerűvé a szólásszabadság korlátozását... A magyar médiatörvény engedélyhez köti minden médium létezését, és "ez oda vezetett, hogy elbocsátottak egy sor túl kritikus szerkesztőt, és bezárattak több rádióadót. Elszomorító, hogy szemmel láthatóan Nagy-Britanniában is ebbe az irányba haladunk" - írta Kampfner.
A The Times arról ír, hogy a felmérések szerint a kötelező előzetes választási regisztráció miatt csökkenni fog a választási részvételi arány különösen a szegényebbek körében, akikről feltételezhető, hogy kisebb arányban támogatják a Fideszt, mint összességében a lakosság. Az új előírás miatt a 2014-es választásokon nehezebb lesz kiszűrni a csalást, mert a régi választói névjegyzéket felszámolják - idézett magyar ellenzéki politikusokat a szerző, David Charter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.