Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Július 12. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Külföldiek földszerzési rohama Győr-Moson-Sopron megyében?

Külföldiek földszerzési rohama Győr-Moson-Sopron megyében?

A kormány beterjesztette a termőföldről és a Nemzeti Földalapkezelő létrehozásáról szóló törvényt azért, hogy föld- és birtokpolitikai céljait megvalós

"Kiskorú tulajdonos van, jelzáloggal terhelt a föld, és be van jegyezve egy osztrák állampolgár, aki teljesen osztrák állampolgár, és a holtáig tartó haszonélvezeti joga" - meséli Fenyőházi Tibor, a Győr-Moson-Sopron megyei Magosz elnöke. 16 féle zsebszerződés-típust ismernek a hazai agrárszakemberek, földértékesítési moratórium és megfelelő törvények nélkül azonban ezeket aligha lehet visszaszorítani. Most, hogy a kormány új föld- és birtokpolitikát készül megvalósítani, számos illegális földvásárlási akcióról is tudnak Győr-Moson-Sopron megyében.

Fenyőházi Tibor elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök:

"A 24. órában vagyunk, mert ennek a hatására nagyon felgyorsultak az események, hogy legalizálják a zsebszerződéseket, amelyiket már van, hogy 10-15 éve kötöttek. Ugye, az akkori törvényeket kihasználva most megpróbálják véglegesen a saját nevükre íratni ezeket a területeket."

Az agrárkamara megyei elnöke szerint az elmúlt években aligha jött létre szabályos értékesítési szerződés a magyar földek külföldi kézbe adásakor.

Roszik Péter elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara:

"Igazán legális és realizált formába került külföldi földtulajdonlás minimális ezen a területen. Sok forrás 600-700 ezer hektárra becsüli a Magyarországon zsebszerződéssel megszerzett földtulajdont, én ennek a töredékére gondolom, hogy legalizálást fog nyerni valaha is."

A rábaközi termelők szerint ma már alig akad olyan gazda a térségben, akinek a szomszédságában ne volna olyan osztrák, német vagy akár szlovák tulajdonos, aki nem érték alatt, előnytelen ajánlattal jutott volna magyar földtulajdonhoz.

Polgár kos gazdálkodó, Kóny:

"A fő bűnöst én nem is a külföldiben látom, hanem azokban az ügyvédekben és földtulajdonosokban, akik tudják, hogy mit tesznek és kinek adják el a magyar földet, és mégis megteszik."

A törvény módosításával a jövőben a tulajdonosoknak elsőként a Nemzeti Földalapnak kell felajánlaniuk az eladásra szánt földjüket, amelyért a helyben kialakult piaci árat fizeti az alapkezelő.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP:

"Azáltal, hogy a földtörvény most már első helyre teszi elővásárlási jog tekintetében az államot, ezáltal a későbbi időszakban, amikor már legálisan vásárolhatnának a külföldiek magyar földterületet, az állam jó érzékkel, kellő hozzáértéssel, mint elővásárlási jog birtokosa belenyúlhat a rendszerbe, és megakadályozhatja, hogy magyar termőföld külföldi kézbe kerüljön."

A földpiac aktív szereplőjévé előlépő állam elővásárlási jogának biztosításával létrejön a föld köztulajdona, amelyből tartós, örökölhető földbérleti jogot is ad az olyan gazdálkodó családoknak vagy fiatal pároknak, akik vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak, és 2-3 gyermeket felnevelnek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.