Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Április 12. 14:50, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Külföldre mennek a hazai húsipari tanulók? Agonizáló magyar állattenyésztés

Külföldre mennek a hazai húsipari tanulók? Agonizáló magyar állattenyésztés

Győrben és Székesfehérváron készül új saját értékesítésű üzletet nyitni a pápai húsgyár. Miközben a nagymúltú cég a konszolidáció ut

A pápai szakképző iskola vezetője szerint a képzést hátráltatja, hogy egyre kevesebb a gyakorlati hely is a fiatalok számára. Az állattenyésztés leépülésével számos vágóhíd és húsipari cég szűnt meg. A pápai diákok szerencséje, hogy a másfél éve még csődeljárás alatt álló húsgyár jól vészelte át a konszolidációt, tavaly 220 millió forintos nyereséget könyvelhetett el, és a jövőben jelentős technológiai fejlesztésre készül.

Mindössze 24 diák vett részt az 50. alkalommal megrendezett húsipari szakma kiváló tanulója országos versenyen Pápán. Drasztikusan csökkent az ágazatban elhelyezkedni kívánó fiatalok száma is, amelynek az oka a foglalkoztató üzemek leépülése, az elbocsátások.

Unger Tamás igazgató, Pápai Gazdasági Szakképző Iskola, Pápa:

"Saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy az iskola szempontjából a gyakorlati helyeknek a száma erősen lecsökkent, erősen csökkent azoknak a helyeknek a száma, akik a leépítések miatt nem vállalják a gyakorlati képzéssel együtt járó plusz munkát. Nem tudnak embereket, saját embereket erre felszabadítani. Egyre nagyobb terhet jelent számunkra is ezeknek a helyeknek a megkeresése."

Pápán és környékén tradíciói vannak a húsiparnak, és a tanulók zöme abban bízik, hogy helyben lesz munkája. Csak rövidtávra terveznek viszont, mert tudják, hogy külföldön jobban tudnak boldogulni azzal a szaktudással, amit megszereztek.

Tompa Gábor tanuló: "Azért választottam a húsipari termékgyártó szakmát, mert nagyon szeretem ezt a szakágazatot, ide járok a pápai szakképző iskolába, és később majd, ha a verseny is sikerül, a pápai húsüzemben szeretnék elhelyezkedni.

- Hallottál arról, hogy sokan külföldön próbálnak elhelyezkedni?

- Igen halottam róla, majd később ezzel is megpróbálkoznék."

A hazai konkurencia leépülése és az eredményes konszolidáció révén a másfél éve még csődeljárás alatt álló pápai húsgyár talpra állt, és idén 500 millió forintos technológiai fejlesztésre készül.

Politzer József ügyvezető igazgató, Pápai Hús 1913 Kft.:

"Mi egy nulla körüli eredményre számítottunk, és plusz 220 millió forint adózás utáni eredményünk lett, amely azért egy összefogott, határozott, takarékos gazdálkodásnak volt köszönhető, de köszönhető volt annak is, hogy jól terveztük el a jövőt, tehát magunknak, mert állattartók is voltunk, feldolgozók is, és kereskedők is, és itt maradt az a kis plusz, amivel eredményesen zártuk a 2009-es évet."

A pápai húsüzem Magyarországon 11 saját üzletben értékesíti a termékeit, árbevételük 25 %-a pedig exportból származik. Az ügyvezető azt mondja, a pápai tanulóknak megpróbálnak hosszútávon munkát biztosítani, de a külföldi kereseti lehetőségekkel nem tudják felvenni a versenyt.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.