Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. Augusztus 21. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Különleges kompozíciók a debreceni virágkarneválon

Különleges kompozíciók a debreceni virágkarneválon

Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án.

Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az "elektromobilitás városában" a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen - tette nyilvánvalóvá a törekvéseket korábban Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20-a köré épülő ünnepi héten.

A virágkompozíciók között egészen különlegesek is voltak az idén: a Teva gyógyszergyár megalkotta a karneválok történetének első illatos, egy gyógynövényekkel teli erdő illatát megidéző kocsiját, a fesztiválon először résztvevő BMW Group pedig a kocsiját több mint ezer tő élő növénnyel díszítette, amelyeket a karnevál után debreceni iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, illetve az autógyár területén ültetnek el.

Az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) címermadarát, a darut megjelenítő kompozíciót hortobágyi lovasok vezették fel a menetben, a Magyar Posta kocsijának fecskefarkú pillangói pedig a hozzájuk hasonlóan "hatalmas távokat" megtevő postai kézbesítőkre utaltak.

Debrecen és Nagyvárad hagyományosan közös kocsija a navigáció és kartográfia fejlődésében létfontosságú Nulla Meridiánt jelenítette meg, amelyet 1464 és 1667 között Nagyvárad várában őriztek.

A Klasszikusokkal színesebb a világ című kompozíció a debreceni Kodály filharmonikusokat idézte, a Tranzit-csoport kocsija a családi ebédhez kínált panírozott dinókat, a Fórum bevásárlóközpont virágkocsija a centrum fennállásának 15. évfordulóját köszöntötte, a Richter gyógyszergyár mackói a szeretetet sugározták, a helyi szakképzési centrum virágai a sokszínű szakképzést jelenítették meg, a honvédség Bornemissza Gergely felderítőezred kocsija pedig a bátorságot, a férfias erőt, a hősiességet jelképezte.

A virágkompozíciók között 37 művészeti csoport vonult végig a karneváli menetben a Piac utcától a debreceni Nagyerdőbe: a hazaiak mellett Ausztriából, Horvátországból, Kínából, Olaszországból, Szerbiából, Indiából, Spanyolországból és Németországból érkezett zenészek, táncosok, mutatványosok szórakoztatták az útvonal mentén elhelyezkedő több tízezres közönséget.

A felvonulás után a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tekinthették meg a virágkocsikat az érdeklődők, akik több kompozícióra fel is mehettek szelfizni.

Augusztus 20-án a virágkarnevál számos kísérőrendezvénye is várja a látogatókat Debrecenben: a Galiba fesztivál keretében a gyerekeknek a vidámparkban szerveznek folyamatosan programokat, a Táncol a város programban Debrecen különböző részein mutatkoznak be a karneválra érkezett művészeti csoportok, a nagyerdei Békás-tónál pedig harminc hazai kézműves sörfőzde várja kínálatával az embereket.

A debreceni augusztus 20-ai programok este karneváli fiesztával érnek véget a Nagytemplom előtti Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben