Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Február 24. 20:22, szerda | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város honlapja

KÜLÖNLEGES LÁTVÁNYOSSÁGNAK ÍGÉRKEZIK A KÖZPONTI SZÖKŐKÚT

KÜLÖNLEGES LÁTVÁNYOSSÁGNAK ÍGÉRKEZIK A KÖZPONTI SZÖKŐKÚT

Akár a vízsugarak között, egy teraszon üldögélve is megcsodálhatjuk majd a páratlan látványt, amit a Megyeház téri szökőkút fog nyújtani a tavaszi felújítást követően...

„Az 1970-es években épült szökőkutat részlegesen ugyan 1999-ben és 2009-ben is felújították, de átfogó rekonstrukció híján a berendezések mostanra elavultak, gyakori a meghibásodás, az üzemeltetés költséges.” – fogalmazott Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester, aki hozzátette, az önkormányzat szándéka, hogy a központi helyen elhelyezkedő szökőkút a győrieknek és a turistáknak is igazi látványosság legyen, mindemellett pedig üzemeltetés szempontjából is megfeleljen a kor követelményeinek, és gazdaságossá váljon. Kiemelte, a szökőkút felújítása egy folyamat része, amelynek során a nem megfelelő állapotú köztéri alkotásokat, látványosságokat, emlékhelyeket teszi rendbe a város.

„A megújuló szökőkút nem csak különleges látványossága lesz a városközpontnak, de az eddig is találkozási pontként szolgáló terület az új utcabútorokkal, a Megyeház teret a buszmegállóval összekötő, vízsugár övezte új híddal és számos látványelemmel valóban egy pezsgő életű közösségi térré változhat.”fejtette ki Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Hangsúlyozta, nagyjából két hónap múlva vehetik birtokba a győriek és a városunkba látogatók a teljesen megújult közteret.

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a meglévő vasbeton szerkezetű medence új burkolatot kap, esztétikus, modern külsővel gazdagodik az egész szökőkút. A munkálatok egyik legfontosabb és a szerkezeti változtatások leglátványosabb eleme a vízmedencék fölé kerülő látványterasz kialakítása. Ez a több mint tíz tonnás acélszerkezet a volt megyeháza Szent István útra néző falához közel épül meg, és a mellvédfal átvágásával összeköti a buszmegállót a Megyeház térrel. A teraszon pihenőpadokat helyeznek el, korlátja színes ledvilágítást kap. Az ott tartózkodók testközelből szemlélhetik a vízsugarak játékát, melyek a híd fölött is átívelnek majd.

A medencékben megvilágított vízképek teszik teljessé a látványt. A központi vízsugár 7,6 méter magasra szökik, a szélső vízképek négy méteresek lesznek. A központi sugár mögött egy hat méter magasságú íves vízkép látható majd, míg a kismedencében elhelyezett vízkép öt méterre emelkedik. A medenceterasz két oldalán elhelyezett vízképek négy méteres magassággal lőnek egymással szembe, a két alsó medencébe. A vízképeket víz alatti RGB LED-es lámpatestek világítják meg. A megújuló szökőkút másik különlegessége a zenét lekövető vízjáték. A medence mellet két kandeláberen helyeznek el hangszórókat, így lehetőség lesz arra is, hogy a vezérlő az előre meghatározott zeneszámok ritmusára jelenítse meg a vízjátékot, így a ritmussal összhangban mozgó vízsugarakat láthatnak a nézelődők.

A létesítmény lelke a korszerű gépészeti rendszer, a szökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik majd. Lényege, hogy a vízkép létrehozásához szükséges nyomást és vízáramlást a medencében tárolt víz zárt rendszerű, szivattyús visszaforgatásával állítják elő, nem az ivóvízhálózat nyomásának és vízhozamának felhasználásával. A jól karbantartott, megfelelő szűrő és vegyszeradagoló berendezéssel ellátott modern szökőkút akár hónapokig is működhet egyetlen töltésnyi vízzel, úgy, hogy a medence teljes víztartalmát akár óránként többször is visszaforgatják.

A medence vízszintjét szondaegység és az általa vezérelt automatikus feltöltő rendszer kontrollálja, a túltöltődést és a víz leengedését lehetővé tevő túlfolyó és leeresztő szerelvények a felesleges vizet a csatornahálózatba juttatják. A berendezések indítása, leállítása távirányítással programozható. A medence mellett lévő villanyoszlopra szélérzékelő berendezést helyeznek el, melynek jeleire a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik. A szökőkút környezete is megszépül, a medence térszintjére világítótesteket helyeznek, a zöldterületre gyepszőnyeg kerül, a létesítmény közelében köztéri bútorokat helyeznek ki. A mintegy 70 millió forint értékű beruházás kivitelezése február 25-én kezdődik és várhatóan április második felében fejeződik be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 09:15, szombat | Helyi

Módosul a vonatok és a Volánbusz-járatok menetrendje a szombati munkanap miatt

A munkanap-áthelyezés miatt augusztus 3-án, szombaton a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok, valamint módosul a Volánbusz-járatok menetrendje is – közölte a Mávinform.

2024. Augusztus 03. 08:14, szombat | Helyi

Keményet lépett a püspökség: Benkovich Ferenc nem misézhet az eddigi szolgálati helyén

„A hívők nyugalma és az Egyház békéjének érdekében a nyugállományba vonult Benkovich Ferenc egykori plébánost a Győri Egyházmegye

2024. Augusztus 03. 07:09, szombat | Helyi

Koronavírus: Győrben emelkedés figyelhető meg a szennyvízben

Az előző héthez képest változatlan a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Öt nagyvárosban azonban emelkedést mértek.

2024. Augusztus 02. 09:13, péntek | Helyi

Indul a pótfelvételi: tavaly a Széchenyi-egyetem rekordot döntött

Július 30-tól indult a pótfelvételi: augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.