Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Február 10. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Különleges képződmények nőttek ki a földből

Különleges képződmények nőttek ki a földből

Különleges jégcsapok nőttek a salgótarjáni bányamúzeum jártaiban – adta hírül a Nógrád Megyei Hírlap. A felszínhez közeli járatokban a beszivárgó víz a cseppkövekhez hasonló természeti képződményeket hozott létre.

A jégcsapok a bányákban általában nem a mennyezeten, hanem a vágatok leghidegebb pontján, a talajon keletkeznek, de csak abban az esetben, ha a külső hőmérséklet tartósan alacsony. Korábban úgy ötévente jelentek meg a salgótarjáni bányamúzeumban a földből kinövő cseppkövek, ám tavaly és tavalyelőtt is sok ilyen keletkezett. A ritka természeti képződmények népszerűek a turisták körében, akik gyakran nevet is adnak a cseppkőhöz hasonló figuráknak.

A salgótarjáni jégcsapok némelyike vörös-barnás elszíneződésű a bánya támfáiból kioldott csersav, illetve a rozsda miatt. Közép-Európa első olyan múzeumában, ahol egykor valóban bányászták is a kőszenet, most félméteres, sőt annál nagyobb, fordítva nőtt jégoszlopok közt sétálnak a látogatók. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.