Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 19. 18:31, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Kuszkuszkölyök született a budapesti állatkertben

Kuszkuszkölyök született a budapesti állatkertben

Kuszkuszkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Bár a kis erszényesnek anyja már az elmúlt év végén életet adott, a napvilágot csak nemrég látta meg: idáig az erszény rejtekében cseperedett.

Kuszkuszkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Bár a kis erszényesnek anyja már az elmúlt év végén életet adott, a napvilágot csak nemrég látta meg: idáig az erszény rejtekében cseperedett.

A kicsi tulajdonképpen már elhagyta az erszényt, nagyon messzire azonban még nem távolodik el az anyjától, sőt, rendszeresen visszadugja a fejét az erszénybe, hogy egy kis tejet igyon - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
A kúszóerszényesek családjába (Phalangeridae) összesen huszonhét faj tartozik. Ezek egyike az egyszínű, vagy másik nevén földi kuszkusz (Phalanger gymnotis), amely életmódját tekintve lényegesen különbözik a többi kúszóerszényestől.
Az ide tartozó fajok nagy része ugyanis ideje jó részét a fák ágain kúszva tölti, az egyszínű kuszkusz azonban csak részben nevezhető fán lakó fajnak. Viszonylag sokat mozog ugyanis a talajszinten, a rendszerint pihenéssel töltött nappali órákban sziklahasadékokba, kisebb barlangokba, fák gyökerei alatti üregekbe húzódik vissza. Mi több, akár ember alkotta üregekbe, például vízelvezető csövekbe is beköltözhet.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1980-as évek óta tartanak folyamatosan egyszínű kuszkuszokat. 2010 óta a Pálmaház és az Állatsimogató között található, korábban madaraknak otthont adó Ausztrálházban láthatja őket a nagyközönség. Az épület északi felében egy úgynevezett noktuáriumot, azaz olyan állattartó helyet alakítottak ki, ahol a fordított világítási program következtében félhomály fogadja a látogatókat, az éjszakai állatok pedig aktív életet élnek a közönség szeme láttára.
Az egyszínű kuszkusz őshazája az ausztrál szárazföldtől északra található hatalmas sziget, Új-Guinea, illetve a jóval kisebb Aru-sziget.

A nőstények bő két hétig vemhesek, az embriószerűen fejletlen újszülöttek növekedése a hasi erszényben folytatódik tovább. Rendszerint egyetlen utód születik, de ikrek is előfordulhatnak. A kölyök általában 108 napos kora körül hagyja el először az erszényt, ekkorra nemcsak a szőre nő ki, hanem a szeme is kinyílik. Egy hónappal később már legalább annyi időt tölt az erszényen kívül, mint magában az erszényben. Véglegesen pedig a 160. és a 200. életnap után költözik ki az erszényből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.