Városlista
2024. június 30, vasárnap - Pál

Hírek

2024. Június 27. 07:12, csütörtök | Helyi

Kutatják és kiszedik az amerikai jelzőrákokat folyóinkból

Kutatják és kiszedik az amerikai jelzőrákokat folyóinkból

Liziczai Márk, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium biológia tanára a Lajtán és a Mosoni-Dunán az idegenhonos amerikai jelzőrákok terjedését kutatja diákokkal

ennek keretében eltávolítja őket a vízből – közölte a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

Erről állapodtak meg a megyei horgász szövetséggel. Évek óta terjed ez a veszélyes, invazív rák a Lajtában és a Mosoni-Dunában: a jelzőrák Észak-Amerikai eredetű, rendkívül jól alkalmazkodik különböző élőhelyekhez. inváziós faj, ami azt jelenti, hogy korábban nem volt jelen a hazai élővilágban, de megtelepedett és gyors terjedésbe kezdett. Hasonló ökológiai szerepet tölt be vizeinkben, mint a három őshonos tízlábú rákunk (a folyami, a kövi és a kecskerák), viszont sokkal jobban tud alkalmazkodni a megváltozó környezeti feltételekhez, ellentétben a vízminőségre kényes folyami és kövi rákkal. Gyors szaporodásával, terjeszkedésével kiszorítja őket élőhelyükről. A rákpestist, ezt a gombabetegséget a jelzőrák terjeszti, ami rá az esetek többségében teljesen ártalmatlan, míg az őshonos fajok számára végzetes. A kórokozó aktív terjesztésével képes teljesen legyengíteni a hazai rákfajok állományait, és később elfoglalja a megüresedett élőhelyeket. Ahol a jelzőrák megjelenik, onnan valamennyi őshonos, és egyébként védett rákfajunk jellemzően rövid idő alatt teljesen kipusztul. Emellett a folyók partfalaiban is komoly károkat okozhat ásásával. Fontos, hogy ha valaki horgászás közben kifogná példányait, azokat semmiképpen se engedje vissza a vízbe. (Fotó: invaziosfajok.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 30. 09:13, vasárnap | Helyi

Jó ez a sorsolás: a győri tornászaink így kezdenek az olimpián

Sorsoltak az olimpiára a tornászoknál. A nők között a GYAC-os Bácskay Csenge felemáskorláton kezd Párizsban az utolsó csoportban.

2024. Június 30. 08:15, vasárnap | Helyi

Az egyházmegye közleményben reagált Benkovich Ferenc nyugdíjazására (is)

A hosszú szövegben van, ami teljesen világos, és olyan is, ami nehezen értelmezhető.

2024. Június 30. 07:12, vasárnap | Helyi

Nagy értékű monitorokat kapott a Petz-kórház

Közel kétmillió forint értékben adományozott 100 darab LCD monitort a PMA Systems Kft. a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháznak.

2024. Június 29. 09:14, szombat | Helyi

Rekord részvétellel zajlott a 6. AHFSZ Kupa

Hatodszor rendezte meg az Audi Hungária Független Szakszervezet a focikupáját.