Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Szeptember 21. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kutatók Éjszakája a győri Széchenyi István Egyetemen: 2011. szeptember 23., péntek

Kutatók Éjszakája a győri Széchenyi István Egyetemen: 2011. szeptember 23., péntek

2011. szeptember 23-án, pénteken rendezik országszerte a nagy népszerűségnek örvendő Kutatók Éjszakáját.

A tudományos ismerteket közérthető nyelven, játékos formában, látványos kísérletek útján bemutató rendezvénysorozat keretében a győri Széchenyi István Egyetemen ekkor tartják a kiskutatók Akadályversenyén, valamint a Junior Egyetem interaktív záró rendezvényét is, az egyetem laborjai és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közreműködésében.
A rendezvények 14 órakor kezdődnek. A kiskutatók akadályversenye – tudományos vetélkedő 14-17 óráig tart. Ebben óvodás, általános iskolás és középiskolás osztályok, csoportok végiglátogathatják az egyetemünkön működő laborokat. Ellenőrzött körülmények között, korosztályuknak megfelelően összeállított kreatív feladatokkal versenyt tartunk közöttük (pl: ki tudja messzebbre elrepíteni saját készítésű papír repülőjét). A tanulók sok-sok tudományterülettel ismerkedhetnek meg, míg az érettségi előtt állok az egyetemmel, az itt tanulható szakokkal.
Ugyanakkor 14 órakor, valamint 16.30 órakor tartják a Junior Egyetem interaktív záró rendezvényeit is, az egyetem laborjai ( I.14 órai kezdettel, ÚT- épület, laborfolyosó) és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ( II. 16.30 órai kezdettel, ÚT aula) közreműködésével, továbbá 16 órától beindul a tudományos játszótér( aula, sportpálya).
Az újonnan épülő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ segítségével az aulában minden érdeklődőnek lehetősége lesz kipróbálni tudását, készségeit a játékokon, pl.: repülőgép szimulátorban. Lesz még furfangos játszóház is – ördöglakatokkal, rabkeresztekkel és más tekervényes rejtvényekkel.

A programok ingyenesek, minden érdeklődőt várnak a Széchenyi István Egyetemen!
Bővebb információ: http:/www.kutatokejszakaja.hu

Kiskutatók akadályversenye — Tudományos vetélkedő 14.00 – 17.00
Óvodás csoportok, általános iskolai és középiskolai osztályok, csoportok végiglátogathatják az Széchenyi István Egyetemen működő laborokat. Ellenőrzött körülmények között korosztályuknak megfelelően összeállított, kreatív feladatokkal versenyt tartanak közöttük (pl. ki tudja a legmesszebbre elrepíteni a saját készítésű papírrepülőgépét). A tanulók sok-sok tudományterülettel ismerkedhetnek meg, míg az érettségi előtt állók az Egyetemmel, az itt tanulható szakokkal.
Határidőig 62 csapat adta le jelentkezését, több, mint 1000 kisdiákkal.
Délutáni – esti programok 16.00 – 23.00
Tudományos játszótér – 16.00 – 23.00 (Aula, sportpálya)

Az újonnan épülő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ segítségével az aulában minden érdeklődőnek lehetősége lesz kipróbálni tudását, készségeit a játékokon, a repülőgép szimulátorban.
• Repülőgép-szimulátor
• Tudományos kísérletek, játékok a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közreműködésével
• Furfangos játszóház – ördöglakatok, rabkeresztek és más tekervényes rejtvények dr. Smahó Melinda (Regionális tudományi- és Közpolitikai Tanszék) segítségével

Nemzetközi Projekt Központ
EU-sarok
Az érdeklődők az Európai Unió történetével, programjaival, pályázataival, azok elért eredményeivel ismerkedhetnek meg az Europe Direct győri munkatársainak segítségével Dr. Lakatosné dr. Novák Éva Europe Direct Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Hálózat
Előadások
Az Egyetem oktatói, kutatói saját tudományos munkájukat mutatják be látványos és szokatlan módon, érdekes kísérletekkel, eszközökkel, néhány esetben a látogatók közreműködésével.
- Hétköznapi fizika
Meglepő adatok és tudományos tények a hétköznapi életünkből. Előadások, kísérleteket mutatnak be
kutatómunkájuk alapján az egyetem Fizika és Kémia Tanszékének oktatói.
o Meglepő otthoni kísérletek digitális fényképezőgéppel (Horváth András tanszékvezető egyetemi docens
o Barangolások az atomok világában. (Berta Miklós egyetemi adjunktus.)
o Kísérletek rádióhullámmal (Dr. Zsebők Ottó egyetemi docens)
- Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők (Az elhízás kockázatai)
A túlsúly és az elhízás korunk legjelentősebb egészségügyi problémája; járványszerű terjedésével várhatóan a világ lakosságának egészségi állapotát befolyásoló fő tényezővé válik. Az előadásban fény derül ennek okaira és a szükséges lépésekre, hogy elkerüljük a tragikus következményeket. Az előadás közben egyéni egészségügyi felmérést végzünk a látogatók között.
Kovácsné Dr. Tóth Ágnes, Dr. Zakariás Géza, Budaházi Judit
Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet
- Liszt Ferenc – a virtuóz zongorista
Minden idők legnagyobb zongoristája, a zenei világ első igazi csillaga 200 évvel ezelőtt született. Ebben a zenei-tudományos bemutatóban végigkövethetjük sorsát, hogyan vált a nők bálványává, a színpad királyává egy meg nem értett zeneszerző, egy tragikus hős.
Dr. Ruppert István főiskolai tanár, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet
- A hallás és a multiszenzoros érzékelés
Az előadásból fény derül arra, hogy az ember mely érzékszerveivel tapasztalja meg a környezetét, és hogy a hallás ebben milyen szerepet játszik. Miként csapjuk be fülünket a szemünkkel egy hasbeszélő esetén és miként befolyásolja az ízlelést vagy a tapintást. Betekintést és "belehallást" nyerhetünk a mindennapi élet érzékelési szintjeibe és korlátaiba.
Dr. Wersényi György egyetemi docens, Távközlési Tanszék
- A (nano) ezüst a padlón hever … öntisztító padlókárpit, a háziasszonyok álma!
Egy rugalmas PVC padlókárpit, amelynek felületén önfertőtlenítő réteg helyezkedik el. Az öntisztító felület létrehozását a nano technológia alkalmazása tette lehetővé. Ebben az esetben két nanoanyag, az ezüst elpusztítja a baktériumokat, a titán-dioxid pedig lebontja azok maradványait. Az eredmény pedig egy vegyszermenetesen tisztított, fertőtlenített padlófelület. Elfelejthetjük a takarítást…?
Mészáros Zoltán, a Graboplast Zrt. kutatás-fejlesztési igazgatója
- Közlekedjünk okosan!
o Takarékos-e a közösségi közlekedés?
A közlekedési rendszereket vizsgálva a fenti kérdésekre egyszerű, ugyanakkor igen szemléletes kísérlet során keresünk választ. Azonos mennyiségű utazót elhelyezünk két-három különböző közlekedési eszközön és megvizsgáljuk, hogy adott relációban melyik a leggazdaságosabb
o Látjuk-e egymást az úton? Élő Közlekedésbiztonsági bemutató 19.00-tól!
A közúti balesetek jelentős része este és/vagy rossz látási viszonyok között következik be. A kísérlet célja, hogy bemutassa az érdeklődők részére, hogy milyen összefüggés van egy baleset bekövetkezési valószínűsége, és a közlekedők:
- gyalogosok esetén: ruházata
- járművel közlekedők esetén: választott sebessége között.
Dr. Horváth Balázs egyetemi docens, Arató Károly egyetemi adjunktus, Horváth Richárd egyetemi tanársegéd, Közlekedési Tanszék
- A gramofontól Lady Gagáig. Gazdasági hullámok, technikai fejlődés és kultúra a 20. században
. Az előadás a gazdasági folyamatok középtávú trendjeinek kultúrtörténeti és technikatörténeti hatásaival foglalkozik, érintve a szórakoztatóipar, azon belül a zeneipar fejlődését a XX. században. Az előadás végére talán az is kiderül, hogy mi a köze Lady Gagának a gazdasági világválsághoz és a 30-as évek végén kivégzett
orosz közgazdászhoz...
Tóth Péter egyetemi tanársegéd, Regionális tudományi- és Közpolitikai Tanszék
- Rendhagyó kirándulás a szegénység világába (Ne ítélj elhamarkodottan!)
Szegénységgel kapcsolatos film vetítése, Beszélgetés a filmről, Fotó montázs a Szegénység és társadalmi kirekesztődés című fotópályázat hallgatói képeiből, Hajléktalan Kórus előadása, Fotókiállítás a hajléktalanságról, Kiállítás hajléktalan emberek által készített termékekből, Kötetlen beszélgetés Sütő Csabával a győri Hajléktalan Segítő Szolgálat vezetőjével
SZE Szociális Munka Tanszék dolgozói, a győri Hajléktalan Segítő Szolgálat képviselői, a Hajléktalan Kórus tagjai.
18.30 – 23.00 Játékos tartószerkezetek − Ismeretterjesztő előadás, kreatív játék és a XII. Tésztahídépítő Verseny folyamatos (D1 előadó)
Száraztésztából, papírból készült hidakat próbáljuk minél nagyobb súly alá tenni. A terheléses próbával kiderül ki építette a leghosszabb, legtöbb súlyt elbíró, leglátványosabb hidakat. Ügyességüket kipróbálhatják a résztvevő és vállalkozó kedvű látogatók is különböző korcsoportokban.
Dr. Lublóy László főiskolai docens, dr. Agárdy Gyula egyetemi adjunktus
20.00 – 23.00 A csillagos ég megfigyelése (Csillagvizsgáló és A1 előadó)
A Győri Amatőr Csillagászok és a Fizika és Kémia Tanszék közös szervezésében segítünk a résztvevőknek tájékozódni a szeptemberi éjszakai égbolton. A látogatók előadást hallhatnak az aktuális csillagászati jelenségekről, „ellátogathatnak” a Jupiterre és holdjaira. Az előadás alatt 21.30-ig élő közvetítés az obszervatóriumból. 21.30-tól a csillagvizsgáló élőben is látogatható.
Magyar Csillagász Egyesület munkatársai
18.00 – 23.00 Campus-túra (Laborlátogatás)
A laboratóriumok egész este nyitva tartanak és a szakképzett laborvezetők várják az érdeklődő közönséget.
Programjaink ingyenesek. Minden érdeklődőt örömmel várunk!
Bővebb információ: http://www.kutatokejszakaja.hu
Szervező: Széchenyi István Egyetem, Nemzetközi Projekt Központ
Projektvezető: Dr. Koren Csaba, nemzetközi igazgató
Bővebb felvilágosítás: 96/503-418, mmzs@sze.hu, inagy@sze.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 08:15, hétfő | Helyi

Kreditekkel az egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Iskolaközpont.

2024. Május 13. 07:13, hétfő | Helyi

Jedlik Ányos elismerően csettintene: ma is működik a 100 éves szódagép

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra.

2024. Május 12. 09:11, vasárnap | Helyi

Idén is virágba borul Győr

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése.

2024. Május 12. 08:12, vasárnap | Helyi

Itt az új évad: Klasszikusok könnyedén

Kihirdette új évadát a Győri Nemzeti Színház.