Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 16. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Lakás helyett tandíjra spórolnak a szülők

Lakás helyett tandíjra spórolnak a szülők

Míg 20 évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már a felsőoktatási tanulmányok állnak a távlati célok középpontjában. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok szülő már nyugdíjas korba lép, így nem tudja őt anyagilag támogatni - mutat rá Rajna Gábor, a K&H marketing igazgatója.

Az interneten léteznek olyan kalkulátorok, amik kiszámolják, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, bár ezt 20-30 évre előre nem lehet pontosan meghatározni. Az azonban nem kérdés, hogy a taníttatás, a lakhatás támogatása jelentős összegekbe kerül. A diploma ugyanakkor jó befektetés, hiszen megfelelő végzettséggel sokkal jobbak a pályakezdő esélyei.

Egy májusi felmérés szerint, míg 2008 előtt a szülők utódaik lakására gyűjtöttek, ma már az iskoláztatás megelőzi ezt a célt. Azzal is számolniuk kell a szülőknek, hogy mire gyermekük befejezi tanulmányait és önálló életbe kezd, előfordulhat, hogy legalább az egyikük nyugdíjas korba lép, ami jelentősen lecsökkentheti a családi bevételeket. A statisztikák szerint ugyanis az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódik, miközben a fiatalok önálló életkezdése is egyre idősebb korban várható.

A szülőknek emiatt már gyermekük születésekor el kell kezdeniük spórolni a taníttatásra, egyetemi évekre, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevesebbet kell félretenni ugyanakkora összeg eléréséhez.

„Fontos átgondolni, hogy várhatóan mennyit tudunk félretenni, és milyen rendszerességgel. Olyan futamidőt válasszunk, hogy a vállalt befizetések erejéig annak teljes időtartama alatt eleget tudjunk tenni a befizetési kötelezettségünknek. Ne sajnáljuk az időt, alaposan nézzünk szét, mivel sokféle színes konstrukció és termék közül kell megtalálnunk azt, ami hosszú távon a legkedvezőbb a számunkra” – tanácsolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt meghirdető bank marketing igazgatóságának vezetője, Rajna Gábor.

„Előtakarékossági célra számos megoldás közül lehet választani. A rendszeres megtakarítás, befektetési jegyek vásárlása vagy a megtakarítási életbiztosítás is jó választás lehet, ha 10-20 évre akarunk előre gondoskodni a családunk jövőjéről” – tette hozzá.

Akik nem tudják vállalni, hogy ennyi időn keresztül rendszeresen félretegyenek, azoknak sem kell lemondaniuk gyermekük taníttatásáról, hiszen a tandíj fizetéséhez diákhitelt tud felvenni a tanuló. Ez azoknak jó megoldás, akik olyan szakmát választanak, aminél várhatóan a végzést követő 3-6 hónapban el tud helyezkedni a diák, és a kezdő fizetésből tudja majd a törlesztő-részleteket fizetni. A lényeg, hogy átgondolt, hosszútávon vállalható terhet vegyen magára a család.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.