Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Laktató illatok: terítéken a Béterv Parfümséf

Laktató illatok: terítéken a Béterv Parfümséf

A Béterv Parfümséf lakásétteremben az ízek mellett az illatok kerülnek középpontba, egy vacsora pedig egyszerre lehet gasztronómiai és szellemi utazás. Az alkalmak során hol a vanília és tonkabab, hol a bárány, rozmaring és kardamom esszenciája köré csoportosulnak az ételek, de ez mindig függ az évszak kínálatától - a rendhagyó illatvacsorákról Biró Botond Boldizsár étteremvezető számolt be a Rádió Orient műsorában. (X)

A Béterv Parfümséf lakáséttermében komplett vacsorák készülnek az illatok köré. A Rádió Orient műsorában Bíró Botond Boldizsár a főzés és az ízek szeretetét nevezte meg a vállalkozás indító elemeként. Az ötlet két és fél évvel ezelőtt, egy natúr- és biokozmetikai üzlet nyitását követően merült fel: Biró megismerkedett egy német parfümőrrel, aki a természetes alapillatokat is palackba zárta. „Sok alapillat egyben fűszer is. Így merült fel, hogy mi lenne, ha az illatokat kombinálnám az ízekkel. Imádom összehozni az érzéseket” – hangsúlyozta a vállalkozás vezetője.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a kezdetek után a vacsorák elkészítésének menetére tért át. Elmondta, a 'főszereplő' mindig egy illat, erre fűzi fel az egész vacsora kínálatát. „Első fogásként parfüm formájában megmutatom a vendégeknek az illatot. Behunyt szemmel el tudnak vonatkoztatni mindentől, az aromán keresztül hangolódnak az estére. Ezt követi az előétel, a leves, a főétel és a desszert, melyek mind kötődnek a tematikához” – magyarázta a vendég.

„Jó ételhez jó alapanyagot kell használni” – emelte ki az étterem vezetője. A menü tervezése során Biró az adott szezon alapanyagait használja fel. A novemberi első vacsorán a mandarin került terítékre, márciusban pedig a bárány és a rozmaring következik. Ezután jöhet a citrom, a lime és a levendula – emelte ki a vendég. Biró hozzátette, az ételek és az illatok társításában csak a fantázia és a kreativitás szabhat határt, s a tervezéshez bátorság és némi pimaszság is szükséges. „Az ételkínálat kialakítása során megmutathatom, mit jelentenek számomra az ízek, a fűszerek és az illatok” – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége.

A fogások mellett a borok is nagyon fontos szerepet kapnak az kulináris élményben: Biró szakemberrel konzultál a megfelelő italok kiválasztása érdekében, a borok szelekciója során azonban nem annyira az alapillat, mint inkább a hozzá társuló menü jellege a meghatározó - ez az egyetlen eset, amikor nem szaglás lesz a döntő érzékszerv.

A Béterv Parfümséf lakásétteremként üzemel: Biró egy polgári lakást rendezett be. „A lakásétterem a kubai emberek hatalmas vendégszeretetének eredménye. A kemény kommunizmus idején minden magánvállalkozást betiltottak, így a helyiek titokban kezdték el üzemeltetni az éttermeket. Innen, majd Spanyolországon keresztül terjedt el a lakásétterem Európában” – mesélte a vendég. Saját éttermére visszatérve elmondta, a vállalkozás alkalmi jelleggel üzemel. „Nem úgy működünk, mint egy rendes étterem, csak meghirdetett eseményekre főzök. Az egész olyan akár egy házibuli, havonta egyszer-kétszer összegyűlünk, és jól érezzük magunkat” – emelte ki.

A lakásétterem szolgáltatásai pozitív és negatív visszajelzéseket is kaptak, ám legtöbben az illatokról nyújtott komplex képet dicsérték. Biró szerint nehéz bekerülni a köztudatba, sokat kell dolgozni a megfelelő visszajelzés eléréséhez. 'Esetemben egy hobbiról van szó, így elsősorban nem a pénz viszi előre a dolgot” – hangsúlyozta a vállalkozás vezetője.

Bár a Parfümséf idővel új árnyalatokkal is gazdagodhat, Bíró szerint itt mindig az illatoké lesz a főszerep. A séf tavasszal borok, párlatok és illatok társítását tervezi. Emellett a magyar borvidékeket is be akarja mutatni lakáséttermében. „El fogjuk hozni Tokajt Budapestre” – hangsúlyozta. Hozzátette, a jövőben meghívott séfek főztjét is élvezhetik a vendégek. „A Béterv Parfümséf több mint egy étterem, ez élmény” – zárta szavait Biró.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.