Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lámpaoltás vagy depresszió?

Lámpaoltás vagy depresszió?

Tartózkodjon az éjszakai alvás során az erős fényforrásoktól, mint például a tévéképernyő, a számítógép vagy az olvasólámpa, ezek ugyanis depresszióhoz vezethetnek. Ez derül ki az Ohio State University Medical Center új, állatokon végzett kutatásából - írja a CNN.

A hörcsögökön végzett kísérletek kimutatták, hogy a tompított fényben való éjjeli alvás alig néhány hét elteltével depressziót okoz. A kísérlet során csökkent az állatok testi aktivitása, illetve érdeklődésük a táplálék iránt, szemben azokkal a rágcsálókkal, akik normális fényviszonyok mellett alhattak. Mindemellett a hippocampus nevű agyállományban is hasonló változások következtek be, mint a depressziós embereknél.

A tanulmány szerint ha túl kevés időt töltünk sötétben, a szervezet csökkenti a melatonin hormon termelését, amely - egyebek között - a daganatnövekedés és a rák leküzdéséért felel. Továbbá a mesterséges világítások megszakítják a napi alvás-ébrenlét ritmusát, és megváltoztatják a test normális ingerekre adott hormonális válaszát. Ez pedig olyan más egészségügyi problémák okozója is lehet, mint például a túlsúly vagy a cukorbetegség.

Habár az éjszakai mesterséges fényt nem lehet kizárólagosan felelőssé tenni a hangulatzavarokért, megfigyelhető, hogy az elmúlt 50 év folyamán megemelkedett az éjszakai mesterséges világítások használata, amely történetesen egybeesik a depresszió terjedésének nagyfokú növekedésével – mondta Tracy Bedrosian kutatásvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:03, csütörtök | Életmód

Felfedezték a világ két legkisebb szárazföldi csigafaját

A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével.

2022. Január 19. 17:02, szerda | Életmód

A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget,

2022. Január 19. 05:00, szerda | Életmód

Az mRNS-vakcinák biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt is az EMA szerint

A koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, és biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt, vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is

2022. Január 18. 13:05, kedd | Életmód

A klímaváltozás a koraszülésekkel is összefüggésbe hozható

Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség és a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.