Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 21. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lassabban futnak a mai gyerekek

Lassabban futnak a mai gyerekek

A legtöbb mai gyerek nem tud annyit, vagy olyan gyorsan futni, mint szüleik hajdanán - állapította meg egy globális tanulmány, amelyről a The Irish Times számol be. A csökkenő arányt, amely felnőttkorban jelentősen hozzájárul az egészség romlásához, egy közel ötven évig tartó megfigyelés során állapították meg.

A tanulmány szerint a gyermeke szív-és érrendszeri egészségének állapota világszerte jelentősen visszaesett 1975 óta. Egy egymérföldes, vagyis mintegy 1,6 kilométeres távot a mai gyerekek 1,5 perccel lassabban futnak le, mint harminc évvel ezelőtt tették a hasonló korúak.

Dr. Grant Tomkinson, a tanulmány ausztrál szerzője leszögezte: nem meglepő, hogyha egy fiatal nem kellően fitt, nagyobb valószínűséggel lesz szívbetegsége élete későbbi szakaszán. A fittség legfontosabb jelzője, a szív-és érrendszer egészségének indikátora az, hogy milyen gyorsan és milyen hosszú ideig tudni futni valaki.

Az átfogó elemzés keretében a kutatók 50 tanulmányt elemeztek, amelyek 1964-2010 között készültek, mintegy 25 millió 9-17 éves gyerek bevonásával, 28 országban. Ennek során azt nézték meg, hogy adott távot mennyi idő alatt futottak le a résztvevők, s megállapították, hogy a tanulmány 46 éves időszaka alatt jelentősen csökkent a gyerekek teljesítőképessége, s ezzel szív-és érrendszeri állapota.

A csökkenés mértéke három évtized alatt mintegy 15 százalékos volt, s független volt nemtől, származástól, a szülők végzettségétől és attól is, hogy milyen területen éltek a gyerekek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.