Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Le is gyengíthet a túl sok vitamin

Le is gyengíthet a túl sok vitamin

Az étrendkiegészítők rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense, aki arról beszélt, hogyan érdemes szedni a vitaminokat.

Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitamin a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul – mondja Veresné Dr. Bálint Márta.

A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja, például a nátha szezon elején, vagy ha már kialakult a betegség, érdemes szedni, de nem rendszeresen, hiszen úgy akár kárt is okozhatnak. Példaként egy egészséges ember napi C-vitamin igénye 90 mg, melyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet, természetes élelmiszerekből gyakorlatilag túladagolni lehetetlen. Ezzel szemben étrend-kiegészítő, vagy gyógyszer formájában akár ennek 5-10 –szerese (500-1000 mg/adag) is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Ha valaki étrend-kiegészítőt hív segítségül a betegség elkerülésére, célszerű inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket választani. Ezek összeállításánál figyelnek arra, hogy a különböző összetevők a megfelelő arányban legyenek jelen bennük. Hiszen sokszor a szervezet a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit.

Érdemes azt is tudnia, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag tartalmú („mega dózisú”) készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez. Ilyenkor, ha valamiért hirtelen elhagyják az étrend-kiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin, vagy ásványi anyag hiány lép fel, figyelmeztet a dietetikus. Ez viszont kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát.

Mindenképpen megbízható, jó minőségű terméket érdemes választani, aminél biztosak lehetünk abban, hogy a biztosan azt, és annyit tartalmaz a termék, mint ami rá van írva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.