Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 21. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Leáldozik a lomisok ideje? A bírságok miatt nem éri meg Ausztriába járni

Leáldozik a lomisok ideje? A bírságok miatt nem éri meg Ausztriába járni

Megtizedelheti a nyugati határszélről Ausztriába járó lomtalanítók számát, hogy az osztrák rendőrség és a burgenlandi hulladékgazdálkodó vállalat augusztus elejétől szigorúbban ellenőrzi az engedély nélküli fémgyűjtést.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábaköz több településén közel félezer család él évtizedek óta lomizásból, ami korábban havi 300-400 ezer forintos jövedelmet jelentett. Mivel az engedély nélküli hulladékgyűjtést 7 ezer eurót meghaladó bírsággal is sújthatják, egyre többen maradnak itthon, és készleteiket megpróbálják kiárusítani ukrán, román vagy bolgár felvásárolóknak.

Fém alkatrészektől, felújításra váró műszaki cikkektől, kerékpároktól roskadozó udvarok a Csorna melletti Szanyban. A kétezres lélekszámú nagyközségben a romák 90%-a az ausztriai lomtalanításokból él. Egyre kevesebben indulnak útra, mióta az osztrák hatóságok az engedély nélküli hulladékgyűjtést 360 és 7270 euró közötti bírsággal büntetik. Ha valaki üzletszerűen lomizik, a bírság 1800 euróról indul.

"Akinek van papírja komolyabb dolgokról, hogy úgy kapta osztráktól, akkor nem. Egyből azt nézik, hogy esetleg nem lopott-e. Ugye, sokan loptak, vagy hát nem tudom!"

Volt olyan lomis, akinek gyalog kellett hazajönnie Bécsből.

"Kapott a busz kétéves műszakit, jó állapotban van, jól néz ki, semmi nincs rajta, karcolás vagy valami, akkor is elveszik. Bevitették Bécsbe, vagy mit tudom én hova, valamilyen telepre, aztán akkor jöhetnek haza gyalog." Ez a férfi azt mondja, hiába volt papírja arról, hogy a lomtalanításból származó tárgyakat háztól vette, mégis megbüntették az osztrák rendőr.

Horváth Gusztáv: "Semmilyen papírt nem kért, félreállított, megbüntettek, aztán kész. Kivették a kocsimból a bukszát, belenyúlnak a kocsiba, kiszedik a bukszát, kiveszik a pénzt, aztán mondják, hogy kész, mehetsz."
A legtöbb lomis a felhalmozott készleteket árusítja ki. Az egyik vevő az Ukrajnához tartozó Kárpátaljáról érkezett. Neki még úgy is megérte 500 kilométert autózni, hogy az ukrán határon vámot fizet a portéka után, és a gépeket fel kell újítania, mielőtt otthon eladja.
"Főleg a hűtő, a fagyasztó, meg a gáztűzhely, ritka eset, hogy tévé. Ezek mennek!"

Közmunkára 10 embert vehet fel a szanyi önkormányzat. A polgármester nem tud munkát adni annak a 2-300 romának, akik eddig az ausztriai lomtalanításból éltek.
Németh Gergely polgármester, Szany, független: "Ha ez megszűnne, valamilyen oknál fogva, ezeknek a családoknak a további sorsa meg lenne pecsételve, megszokták ezt a szabados életet, ha van kedvül mennek, ha nincs, maradnak, hogyha üzletet látnak benne, akkor megint mennek, és ezt az életformát vették fel maguknak."

Ausztriában nemcsak a lomisok, de azok is büntetésre számíthatnak, akik üzletelnek velük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.