Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 08. 11:32, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu | Fotó: Space

Lefényképezték két galaxis ütközését

Lefényképezték két galaxis ütközését

Egy galaxis robban fel éppen? Nem. Két spirális galaxis ütközését örökítette meg a fotó.

Az NGC 520 – amely Arp 157 néven is ismert csillagászati körökben – úgy néz ki, mintha éppen felrobbanna egy galaxis. Pedig éppen az ellenkezője történik. Két óriási spirális galaxis ütközött össze, egymásba olvadnak, és egy új konglomerátumot hoznak létre. Ez természetesen egészen lassan zajlik, évmilliók kellenek hozzá – a becslések szerint nagyjából 300 millió év. A mintegy 100000 fényévnyi átmérőjű objektum a folyamat középső szakaszában van: a két gyűrű már egyesült, de a két mag még külön látható. Az NGC 520 egyike a legfényesebb az égen látható, egymással kölcsönhatásban lévő galaxisoknak, a Halak csillagkép irányában lehet megtalálni, mintegy 100 millió fényévre lehet a Földtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő