Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 25. 08:12, csütörtök | Helyi

Legendás balettművész költözött az égi társulatba: meghalt Kaszás Ildikó

Legendás balettművész költözött az égi társulatba: meghalt Kaszás Ildikó

A Győri Balett is sokat köszönhet Kaszás Ildikónak, aki életének 84. évében hunyt el. A budapesti születésű balettmester még tavaly is aktívan dolgozott.

Ő vezette a Spartacus próbáit, amit 2023-ban újított fel a Magyar Állami Operaház.

Kaszás Ildikó a legendás koreográfus, Seregi László állandó asszisztense és betanító balettmestere volt. Halálának híre a Győri Balett korábbi igazgatóját is lesújtotta. Kiss János a Győri Híreknek elmondta, az Operaházban látta előszőr Kaszás Ildikót, aki „hihetetlen erős karakter, személyiség volt.” Kapcsolatuk hosszú évekre nyúlik vissza, rendszeresen hívták egymást telefonon. Legutóbb újév után. „Megelőzött engem, és nagyon szégyelltem magam, amikor felhívott, hogy Janikám, mert mindig azt mondta, Janikám, boldog új évet” – idézte fel Kiss János. Hozzátette: „Beszélgettünk, hogy melyik darabot fogja elkezdeni az Operában. Nagyon-nagyon fájdalmas. Szerintem az egész magyar táncéletnek meg akik Seregin nőttek fel.”

A Győri Balett volt igazgatója elmondta, nemcsak neki, hanem a társulatnak is van kötődése Kaszás Ildikóhoz. „Kaszás Anni, aki a drága testvére Ildikónak, ő pedig a Győri Balettnek volt pár éven keresztül a balett-titkára. Nagyon sokat járt le az Annit meglátogatni. Bakonyban élt a testvérével, akit nagyon-nagyon szeretek. Neki is hihetetlen nagy fájdalom lehet. Annyira csupaszív ember volt, és annyira imádta a táncosokat, hogy azt nem lehet elmondani. Azt hiszem, hogy nagyon sokat köszönhet a táncot szerető közönség Kaszás Ildikónak” – fogalmazott Kiss János.

Kaszás Ildikót a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti.

Fotó: Opera.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.