Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2022. Április 30. 18:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése, ahonnan évente 10 milliárd köbméter gáz kitermelését tervezik - jelentette ki pénteken Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

Az APA hírügynökség által idézett Stern elmondta, hogy a fekete-tengeri gázmezőnek központi szerepe van az osztrák olajvállalat stratégiájában. Rámutatott, hogy miután a román parlament elfogadja a tengeri gázmezők kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore törvény módosítását és hatályba lép, attól számítva 9-12 hónap múlva hozza meg az osztrák vállalat a kitermelés elkezdéséről szóló végleges döntést, és ezt követően négy év múlva kezdődhet el a kitermelés.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója az Agerpres román hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy amennyiben a román parlament június végéig elfogadja a befektetők számára is elfogadható formában az "offshore" törvényt, akkor 2023 első felében születhet döntés a kitermelés elkezdéséről.

Verchere kifejtette: fontos, hogy a módosító indítvány végső változata stabilitást, szabad piacot és versenyképes adó- és szabályozási környezetet teremtsen a beruházók számára, hogy lehetővé tegye a fekete-tengeri földgáztartalékok felszínre hozását.

A román kormánykoalíció április 15-én terjesztette be a parlamentben a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni. A beruházók ennek a jogszabálynak az elfogadásától tették függővé a kitermelés elkezdését. A módosító indítványtól kedvezőbb értékesítési, adóügyi és egyéb szabályozási feltételeket remélnek.

Az OMV a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a másik fele várhatóan a román állami Romgaz vállalaté lesz, amely - Virgil Popescu román energiaügyi miniszter pénteki nyilatkozata szerint - várhatóan jövő héten írja alá az amerikai ExxonMobillal az 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló megállapodást. A felek tavaly októberben állapodtak meg, hogy a román vállalat 1,06 milliárd dollárért megveszi az Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

2022. Szeptember 30. 13:22, péntek | Külföld

Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.

2022. Szeptember 30. 08:33, péntek | Külföld

Moszkva függetlennek ismerte el az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét.