Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. Május 14. 08:37, szombat | Helyi

Legyél Te is plazmaadó!

Legyél Te is plazmaadó!

A plazmaferezis nem keverendő össze a véradással, hiszen ez annak egy speciális formája, mely során kizárólag a vérplazma kerül levételre.

Később a levett vérplazmát olyan gyógyszerek készítésénél használják fel, melyek szintetikus úton nem állíthatóak elő.

Mi az a plazmaadás?

Az eljárás során, hasonlóan mint a véradásnál, egy vénát szúrunk, majd ezen keresztül szakaszosan vért veszünk le, mely azután egy zárt rendszeren át egy speciális gépbe kerül, ami azt lecentrifugálja és a plazmát egy műanyag palackban összegyűjti. Ezután a gép a vörösvértesteket visszajuttatja a donorba. Egy plazmaferezis során maximálisan 750 ml plazma levételére kerülhet sor. Magának a ferezisnek a folyamata nagyjából fél órát vesz igénybe, így az orvosi vizsgálattal együtt egy jó órát kell rászánni a hozzánk látogatóknak egy plazmaadásra.

A győri plazma pont folyamatos, helyi akciókkal is várja az édeklődőket!

KIKEN SEGÍTESZ A PLAZMAADÁSSAL?

Azért van szükség vérplazma adására, mert bizonyos gyógyszereket nem lehet szintetikus módon, a vegykonyhában előállítani. A plazmából többféle orvosságot állítanak elő, melyek általában igen súlyos, életveszélyes betegségek gyógyítására szolgálnak. Csak két példa arra, hogy milyen nagy jelentősége van a plazmaadásnak: vérzékenységben szenvedő betegek rendszeres véralvadási faktor pótlására szorulnak, mint ahogy a magas vérnyomásban szenvedő beteg beszedi a napi tablettáját vagy a cukorbeteg naponta többször inzulinozza magát, úgy a vérzékeny beteg hetente 2-3 alkalommal ad be magának vénás injekciót, hogy megelőzze a súlyos ízületi, nyálkahártya és egyéb vérzéseit. Egy ilyen beteg egy heti gyógyszeradagjának előállításához 25 plazmaadóra, azaz donorra van szükség. Éves szinten csak a 400 hazai súlyos vérzékeny (A-hemofíliás) beteg faktorpótlásához 520 ezer (félmillió!) plazmaadagra van szükség!

A másik példa a veleszületett immunvédekezési zavarban szenvedő betegek, akik jelentős része csak úgy maradhat életben, ha rendszeresen, havonta immunglobulin-pótlásban részesülnek. Az immunglobulin az egy olyan fehérje, ami a baktériumok és vírusok elleni védekezéshez szükséges. Vannak betegek, akiknek ez a fehérjéje hiányzik vagy csak nagyon alacsony a szintje. Az egyhavi gyógyszeradag előállításához 10 donorra, a kb. 300 hazai beteg ellátásához éves szinten kb. 40 000 donorra van szükség.

Vannak olyan vérplazmából előállított gyógyszerek, melyeket Magyarországon nem tudnak előállítani, így folyamatosan importra szorulunk. Eddig ezeknek a gyógyszereknek az előállításához csak külföldi donorok plazmaadományát tudták felhasználni, de a jövőben már mi is hozzájárulhatunk a magyar betegek gyógyításához, az európai önellátáshoz. Ilyen betegségek a már előbb említetteken túl a vérmérgezés, az úgynevezett szepszis, az égési sérültek, a szerv- és csontvelő-átültetésen átesett betegek, hogy csak néhányat említsünk. De plazmából állítják elő az életveszélyes bárányhimlős vagy a cytomegalovírus (ez a leggyakoribb méhen belül szerzett fertőzés, melynek súlyos magzati idegrendszeri károsodás lehet a következménye) fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszereket is.

HOGYAN JELENTKEZHETSZ?

Plazma donor bárki lehet, aki egészséges, 18 és 60 év között van és több mint 52 kg, de kevesebb, mint 130 kg a testsúlya.

Nyitvatartási időben, hétköznap 8-18 óráig, gyere el a Bajcsy-Zsilinszky út 36. szám alatt található centrumunkba, hozd magaddal érvényes személyi igazolványodat, lakcímkártyádat, TAJ kártyádat. Első alkalommal egy alkalmassági vizsgálaton veszel részt, ahol eldől, alkalmas vagy-e donornak. A vizsgálatra foglalj időpontot itt, vagy akár telefonon is a 06 80-100-900 ingyenesen hívható zöld számunkon.

Bizonyos betegségek befolyásolják a plazmaadást. Az ezekről való döntés minden esetben az orvos feladata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 09:13, péntek | Helyi

Indul a pótfelvételi: tavaly a Széchenyi-egyetem rekordot döntött

Július 30-tól indult a pótfelvételi: augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.

2024. Augusztus 02. 08:14, péntek | Helyi

Interaktív, játékos módon tanulnak angolul a táborozók

Angol nyelvi tábort tartanak a Generációk Házában, ahol a 4-10 éves gyermekek játékos formában tanulnak angolul beszélni.

2024. Augusztus 02. 07:12, péntek | Helyi

Omlásveszély: tényleg a körbekerítés a megoldás?

Győr három ikonikus épületét is körbekerítették „omlásveszély” miatt. Járdát, illetve parkolót zártak el emiatt.

2024. Augusztus 01. 09:14, csütörtök | Helyi

Vastapssal búcsúztatták a hívek Benkovich Ferenc atyát

Nem elköszönni, hanem megköszönni – ezzel a lelkülettel gyűlt össze a hatalmas tömeg a győri Szentlélek templomban, hogy utolsó miséjén hálát adjanak a plébánosért, akit kényszernyugdíjazott a püspöke.