Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2010. Február 14. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

70 szociális és oktatási intézményben szűnik meg vagy csökken a természetbeni juttatások kifizetése Győrben, mivel a város nem tudja átvállalni a cafetériák adóvonzat

A cafetériák jobbára azokban az intézményekben maradhatnak meg hiánytalanul, ahol a költségeket a saját bevételekből elő tudják teremteni.

A győri Móra Ferenc ltalános Iskolában tavaly még havonta 4500 forintos hidegétkezési utalványt és 5000 forintos tankönyv-vásárlási támogatást kaptak a pedagógusok. Ezek közül egyik természetbeni juttatás sem marad meg a kormányzati elvonások következtében.

Csengeri Mária igazgató, Móra Ferenc ltalános Iskola, Győr:

"A melegétel-utalványra fogunk áttérni valószínűleg, ezt 25 %-os áfa terheli, és egyelőre azt látom, hogy ennek a juttatásait a költségvetésünkbe beépítették, de nyilván úgy, hogy az adóterheket áthárítják a pedagógusokra, így ugyan megkapják ezt az étkezési utalványt, de az értéke csökkenni fog."

A megyei fenntartású győri gyermekvédelmi központ szakdolgozói és gyógypedagógusai nemhogy étkezési utalványra nem számíthatnak, de annak is örülhetnek, hogy az állásuk megmarad.

Horváth Lajos igazgató-helyettes, Gyermekvédelmi Központ, Győr:

"Döbbenetes dolog, amikor arról beszélnek, hogy a cafetéria meg a természetbeni juttatások után milyen adókat kell fizetni. Hát, minket ez már nem érint, mert a dolgozóink sem cafetériában, sem semmilyen természetbeni juttatásban nem részesülnek, tehát mi megszorítottuk azokat, akik maradnak, és hát elküldtünk még ezen kívül 20 embert."

A győri önkormányzatnak a 800 millió forintos oktatási normatíva-elvonás után az intézmények működésének tavalyi szinten tartását is csak a fejlesztési források átcsoportosításával sikerült megoldania.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz:

"Az étkezési utalványok és egyéb cafetéria-moduloknak az adóvonzata 65-70 millió forintos pluszterhet jelentene az önkormányzatnak, de sajnos ezt átvállalni nem tudjuk. Vannak olyan intézményeink, a nagyobbak, ahol ezt továbbra is tudják biztosítani, akiknek saját bevételük van, és sajnos vannak olyan kisebbek, az általános iskolák és óvodák, ahol ez komoly nehézségeket okoz."

A cafetériák mellett a központi elvonásoknak esik áldozatul a győri iskolafejlesztési, karbantartási program is, amire tavaly még 550 millió forintot tudott áldozni az önkormányzat, ezt a pénzt azonban 2010-ben az utolsó fillérig a működési kiadásokra kell fordítani.


Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 13. 10:16, szombat | Helyi

Még ma is várható csillaghullás

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 13. 08:16, szombat | Helyi

Másodszor is Hídpiknik

Immár második alkalommal rendezik meg a Rábca partjánál található vadregényes helyszínen a Pinnyédi Hídpikniket augusztus 20-án.

2022. Augusztus 13. 05:17, szombat | Helyi

Lesz piac, de nem mindig ott és akkor

Augusztusban a városi rendezvények miatt többször költözik a Dunakapu téri piac

2022. Augusztus 12. 15:16, péntek | Helyi

Működni fog a kémia

Legalábbis ami a szúnyog-ember kapcsolatot illeti. Folytatódik ugyanis a földi kémiai szúnyoggyérítés Győr területén, mégpedig augusztus 12-én, pénteken.