Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 14. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

70 szociális és oktatási intézményben szűnik meg vagy csökken a természetbeni juttatások kifizetése Győrben, mivel a város nem tudja átvállalni a cafetériák adóvonzat

A cafetériák jobbára azokban az intézményekben maradhatnak meg hiánytalanul, ahol a költségeket a saját bevételekből elő tudják teremteni.

A győri Móra Ferenc ltalános Iskolában tavaly még havonta 4500 forintos hidegétkezési utalványt és 5000 forintos tankönyv-vásárlási támogatást kaptak a pedagógusok. Ezek közül egyik természetbeni juttatás sem marad meg a kormányzati elvonások következtében.

Csengeri Mária igazgató, Móra Ferenc ltalános Iskola, Győr:

"A melegétel-utalványra fogunk áttérni valószínűleg, ezt 25 %-os áfa terheli, és egyelőre azt látom, hogy ennek a juttatásait a költségvetésünkbe beépítették, de nyilván úgy, hogy az adóterheket áthárítják a pedagógusokra, így ugyan megkapják ezt az étkezési utalványt, de az értéke csökkenni fog."

A megyei fenntartású győri gyermekvédelmi központ szakdolgozói és gyógypedagógusai nemhogy étkezési utalványra nem számíthatnak, de annak is örülhetnek, hogy az állásuk megmarad.

Horváth Lajos igazgató-helyettes, Gyermekvédelmi Központ, Győr:

"Döbbenetes dolog, amikor arról beszélnek, hogy a cafetéria meg a természetbeni juttatások után milyen adókat kell fizetni. Hát, minket ez már nem érint, mert a dolgozóink sem cafetériában, sem semmilyen természetbeni juttatásban nem részesülnek, tehát mi megszorítottuk azokat, akik maradnak, és hát elküldtünk még ezen kívül 20 embert."

A győri önkormányzatnak a 800 millió forintos oktatási normatíva-elvonás után az intézmények működésének tavalyi szinten tartását is csak a fejlesztési források átcsoportosításával sikerült megoldania.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz:

"Az étkezési utalványok és egyéb cafetéria-moduloknak az adóvonzata 65-70 millió forintos pluszterhet jelentene az önkormányzatnak, de sajnos ezt átvállalni nem tudjuk. Vannak olyan intézményeink, a nagyobbak, ahol ezt továbbra is tudják biztosítani, akiknek saját bevételük van, és sajnos vannak olyan kisebbek, az általános iskolák és óvodák, ahol ez komoly nehézségeket okoz."

A cafetériák mellett a központi elvonásoknak esik áldozatul a győri iskolafejlesztési, karbantartási program is, amire tavaly még 550 millió forintot tudott áldozni az önkormányzat, ezt a pénzt azonban 2010-ben az utolsó fillérig a működési kiadásokra kell fordítani.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense