Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Augusztus 20. 07:41, péntek | Belföld

Lendületesen nő a keresztények száma Kínában

Lendületesen nő a keresztények száma Kínában

Kínai valláskutatók adatai szerint 2010-ben már több mint a 23 millió a kínai keresztények lélekszáma az országban. A legtöbben az elmúlt közel 20 évben tértek meg, köszönhetően a kínai kormány nyitottabb államvezetésének.

 

Kínai keresztények

 

A Chinese Academy of Social Sciences valláskutató intézetének friss felmérése szerint 2010-ben már a kínai lakosság 1,8 százaléka, azaz mintegy 23,5 millió ember tekinti magát kereszténynek. A kutatók szerint a keresztény vallás felé fordulás a kínai gazdaság felfutásával és a kormány nemzetközi politikai nyitásával párhuzamosan ment végben. A kínai keresztények 73 százaléka ugyanis 1993 után csatlakozott az egyházhoz, és csak alig 18 százalékuk tért meg 1982 és 1992 között. Ráadásul a legtöbb hívő a leglátványosabban prosperáló régiókban, azaz az északi partvidéken és Jangce mentén él.

 

A felmérés eredményei szerint a hívők 15 százaléka a családi hagyományokra hivatkozva választotta a kereszténységet, 69 százalékuk pedig - saját állítása szerint - maga vagy közeli családtagja betegsége miatt lett hívő. A kínai keresztények 67 százaléka van megkeresztelve.

 

A keresztények vallású kínaiak demográfiáját tekintve a kutatók fontos megállapítása, hogy a hívők 70 százaléka nő, és csak kevesebb, mint harmada férfi. Bár jelentős a szellemi foglalkozásúak és a fiatalok beáramlása is az egyházba, a kereszténység egyelőre az alacsonyabb státuszú társadalmi rétegek számára vonzó: a nők mellett a szegényebbek és az idősebbek követik a kereszténység tanításait. Iskolai végzetségüket tekintve a hívők 50 százaléka vett részt legalább alapfokú oktatásban, de csak alig 2,6 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

 

Több hívő, több templom

 

A hívők számának növekedésével párhuzamosan az őket kiszolgáló intézmények száma is látványos növekedésnek indult. Jelenleg mintegy 55 ezer templom áll a kínai keresztények rendelkezésére, melyek többsége a közelmúltban épült. A templomok egy része limitált befogadóképességű, de több is akad, amely akár egyszerre nyolcezer hívő számára is nyitva áll.

 

A kutatók szerint 2009 év végéig mintegy 50 millió példányt nyomtattak a Bibliából Kínában.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár