Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2011. Január 16. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Lendületet adhat az új Széchenyi-terv

Lendületet adhat az új Széchenyi-terv

Debrecent 650 évvel ezelőtt emelte mezővárosi rangra Nagy Lajos király adománylevele, a történelmi mérföldkőnek számító eseményhez kapcsolódó emlékév nyitórendezvénye a szombat esti Város Bálja. Véletlen, ám szerencsés egybeesés

A történelmi múlthoz méltó feladatok megvalósításához jó esélyt jelent Debrecennek az új Széchenyi-terv – fejtette ki tudósítónk kérdésére a polgármester. Megépülhet az új stadion, megvalósulhat az új elkerülő út, aminek a finanszírozása eddig hiányzott, létrejöhet a közúti és vasúti közlekedés új közös csomópontja, lendületet kaphatnak az egészségipar megteremtését és fejlesztését célul tűző törekvések.

A Széchenyi-terv kapcsán kifejtette, nem old meg minden problémát, nem is feladata, ám arra igenis alkalmas, hogy elindítsa a gazdasági növekedést és növelje a foglalkoztatottságot. Utóbbi kapcsán kijelentette, az aktív korúaknak ma csak 55 százaléka dolgozik, ezt húsz százalékkal kell növelni. A gazdasági növekedés kapcsán hangsúlyozta, csak az ad esélyt arra, hogy Magyarország kitörjön az adósságcsapdából.

A jubileumi év alkalmából elsőként Roberta Angelilli, az Európai Parlament alelnöke köszöntötte a várost Kósa Lajos polgármesterhez írott levelében. Az alelnök kiemelte, a Debreceni Református Kollégium 500 éves múltja, és a Debreceni Egyetem természettudósai orvosai és irodalmárai egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a város hatással legyen az európai nemzetek életére. Kifejezte reményét, hogy a jubileumi év kapcsán a modern Debrecen feladatai – Európa kulturális és tudományos gazdagítása, a 21.század vívmányainak alkalmazása, az integrációs törekvések is hangsúlyt kapnak.

Az idei esztendő nem szűkölködik debreceni vonatkozású történelmi évfordulókban. A gazdasági fejlődés szempontjából jelentős mezővárosi kiváltság elnyerése mellett arra is büszkén emlékezhet a cívisváros, hogy 450 éve alapították az első – a mai napig jogfolytonosan működő – nyomdát a településen, száz éve ott nyílt meg Magyarország első mozgóképszínháza, s ugyanabban az esztendőben indult el a város első villamosa is. Mindezek arról tanúskodnak, hogy a mezővárosi – 1693-tól pedig szabad királyi városi – ranggal, a vásártartási joggal és a kereskedelmi lehetőségekkel a város jól sáfárkodott, az ország vezető települései közé küzdötte fel magát – hangsúlyozta a polgármester.

Közölte, az évfordulóhoz a szombat esti Város Báljától kezdődően össze akarnak gyűjteni 650 olyan dolgot, tárgyat, eseményt, ami Debrecen nélkül nem lenne. Ilyen lehet Fazekas Mihály Lúdas Matyija, de akár az a tény, is hogy Debrecen nem egyszer az ország legnépesebb városa volt. Bejelentette, az év során emlékművet kívánnak állítani Nagy Lajosnak a róla elnevezett téren. (pr)

MNO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül