Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Április 14. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Leszállítanák a tankötelezettség korhatárát

Leszállítanák a tankötelezettség korhatárát

Bár a kormány csak a jövő héten dönt a témában, már napvilágra került az új közoktatási törvény szinte végleges tervezete: a tankötelezettség korhatárát eszerint az eddigi 18-ról 16-ra csökkentené, az óvodai képzést viszont 3 é

A kiszivárgott tervekről Fábry Béla, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke és Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanács elnöke is nyilatkozott a közrádiónak: mint egybehangzóan állították, a hazai közoktatás egyik nagy problémája az erős szelekció – vagyis annak meghatározó volta, hogy ki hova, milyen anyagi és szociokulturális körülmények között született. A neveltetés és anyagi háttér adta különbségeken pedig nem változtat a korhatár módosítása, mint ahogy azon sem, hogy valaki vidéki vagy városi iskolába jár – mondták a szakértők.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Orientpress Hírügynökségnek nyilatkozva korábban hibás döntésnek nevezte a tankötelezettség korhatárának csökkentését: szerinte a korhatár leszállításának terve komolytalannak, átgondolatlannak tűnik és veszélyes is lehet – ha megvalósul, idővel elviselhetetlen terhet jelenthet a társadalom számára. A PSZ már a Széll Kálmán-terv 15 évről szóló korhatár-csökkentési terve ellen is tiltakozott, de nem tartják jobbnak a 16 éves limitet sem. Annak idején, 1998-ban komoly viták árán szavazták meg a tizennyolc éves életkori limitet – és azóta bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt – vélekedett Galló Istvánné, aki szerint a visszaállítás drámai következményekkel járhat. „A diáknak kötelezettsége, hogy iskolába járjon, az állam pedig köteles ehhez intézményt biztosítani. Ha a tankötelezettségi korhatárt lecsökkentik, illetve átalakítják a felvételi rendszert, azzal jogi lehetőséget kínálnak arra, hogy ne minden gyerek járjon középiskolába, és hogy kiszűrhessék a hátrányos helyzetű magatartási vagy tanulási problémákkal küzdő diákokat” – mutat rá a szakszervezeti vezető, aki szerint ezzel egyszerűen elengednék a hátrányos helyzetű gyerekek kezét.


Galló a 3 éves kortól kötelező óvodai képzést sem véli szerencsés tervnek. „Kérdezzék meg erről azokat az anyákat, akik együtt, családi körben szeretnének maradni még gyermekükkel: nem fognak neki örülni” – mondta munkatársunknak az ügyről nyilatkozva. Fábry Béla, a Magyar Pedagógiai társaság vezetője a tervvel kapcsolatban azt mondta: legalább 30-40 ezer új óvodai férőhelyet kellene hozzá létesíteni, azonnal.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal