Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2024. Augusztus 17. 08:19, szombat | Kék hírek
Forrás: MTI

Letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

Letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

A Fővárosi Törvényszék közleményben arról tájékoztatott, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte egy polgármester letartóztatását pénteken.

A kerületi bíróság három személy letartóztatását rendelte el egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben. Az egyik gyanúsítottat vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntettének, továbbá jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntettének elkövetésével gyanúsítják - írták.

Hozzátették: a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele, a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja a bíróság szerint mindhárom gyanúsított esetében fennáll, azt alátámasztják többek között tanúvallomások, lefoglalt kép- és hangfelvételek, okirati bizonyítékok, gyanúsítotti vallomások.

A kerületi bíróság szerint a bűncselekmény jellege, szervezett elkövetési módja, a nyomozás állása és iránya, továbbá a gyanúsítottak befolyásolási szándéka és képessége miatt alappal feltehető, hogy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása, vagy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén a gyanúsítottak a még az eljárásba be nem vont személyek jogellenes befolyásolásával, a még fel nem kutatott tárgyi bizonyítási eszközök, adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárást meghiúsíthatnák vagy megnehezíthetnék.

A bíróság szerint az alapos gyanúban szereplő bűncselekmény széles körű társadalmi elítélése és kiemelkedő tárgyi súlya, a nyomozás érdeke, valamint a gyanúsítottak közötti szoros személyi kapcsolatok miatt az eljárási célok kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatók - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben szerdán kihallgatták a gyanúsítottak között Kiss László III. kerületi polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját, és letartóztatásukat indítványozták a bíróságnak.

A főügyészség szerdán összehangolt "eljárási cselekményeket" hajtott végre, számos helyszínen - köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél - végzett kutatást és lefoglalást. Öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a III. kerületi polgármestert. A megalapozott gyanú szerint Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és más az önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni - közölte a főügyészség csütörtökön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 08:10, szombat | Kék hírek

Vádemelési javaslat született a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás ügyében

A rendőrség befejezte a szolnoki kalandparkban történt bűncselekmények vizsgálatát, és vádemelési javaslatot lett a Szolnoki Járási Ügyészség felé.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Kék hírek

BRFK: elfogtak két férfit, akik Forma-1-es jegyek ígéretével vertek át embereket

Elfogtak két férfit, akik a Forma-1 Magyar Nagydíjra és más rendezvényre szóló, de valójában nem létező jegyek ígéretével vertek át embereket

2024. Augusztus 13. 07:54, kedd | Kék hírek

Nagy értékben foglalt le autókat a NAV egy adócsaló cégtől

Több mint 157 millió forint értékben foglalt le autókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégtől, amely folytatólagosan szabálytalanul teljesítette adókötelezettségét.