Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

Tévhit az, hogy mindegy mihez milyet használunk, a liszten áll vagy bukik megannyi sütemény és pékáru textúrája, íze, kinézete.

A nagymamám azt vallotta, a liszten áll vagy bukik minden sütés sikeressége. Mi unokák persze mindig úgy gondoltuk, hogy ez nem így van, ezért egyszer megvicceltük. A lisztes dobozba nem a mama által legjobbnak titulált lisztet öntöttük, hanem egy olcsóbb fajtát. Kiderült, hogy a mamának volt igaza, a sütemény nem volt olyan szép és a textúrája is hagyott némi kívánnivalót maga után. Azóta én is ragaszkodom a jól bevált liszthez.

A Bedő Pékség kenyere utánozhatatlan. Finom és ropogós. Amikor megkérdeztük, mi a kenyerük titka, azonnal rávágták: a liszt!

A titok a gabonaszemekben és azok őrleményeiben, no meg persze a pék szakértelmében rejlik. A liszteknek rengeteg fajtája létezik, mindegyiknek más a karaktere. Minden lisztnek más és más tulajdonsága van, ami befolyásolja a végeredményt. Fontos például a fehérjetartalom, ami a tésztának erőt és tartást ad. A sikér, vagy más néven glutén, maga is egyfajta fehérje, ami víz hatására válik igazán izgalmassá: rugalmas hálózatot hoz létre a tésztában, ettől lesz a tészta nyúlós.

A Bedő pékségben számos különböző liszttel dolgoznak a pékek, hogy minél többféle ízű és textúrájú kenyeret kínálhassanak. Elárulták nekünk melyek ezek.

BL 55 – A mindenes

A BL 55 a leggyakrabban használt liszt. A BL a búzalisztet jelöli, az 55-ös szám pedig azt mutatja, mennyi ásványi anyagot tartalmaz. Minél kisebb a szám, annál fehérebb és finomabb a liszt. Ebből a lisztből készül a legtöbb péksütemény, a finom kalácstól kezdve a ropogós héjú kenyérig.

BL 80 – A karakteres búzakenyér

A BL 80-ból karakteresebb ízű, lazább szerkezetű kenyereket sütnek. Magasabb a sikértartalma, mint a BL55-nek.

BLTK – A teljes harmónia

A BLTK a teljes kiőrlésű búzaliszt. Ebben a lisztben megmarad a búzaszem minden értékes része, ezért különösen gazdag rostokban és tápanyagokban.

RL 90 – A különleges

Az RL a rozslisztet jelöli. A rozsliszt egy igazi különlegesség, alacsony sikértartalommal. Sötét színe és jellegzetes íze egyedi aromát kölcsönöz a kenyérnek.

Búzakorpa – A ropogós

A búzakorpa a búzaszem külső rétegéből készül. Gazdag rostokban, és extra ropogóssá teszi a péksüteményeket.

Tönkölyliszt – A régi kedvenc

A tönkölyliszt egy ősi gabonaféle, amely újra hódít. Magas a fehérjetartalma és kiválóan alkalmas kalácsok, sütemények és kenyerek készítéséhez.

Teljes kiőrlésű tönkölyliszt – A tápláló

A teljes kiőrlésű tönkölyliszt a tápanyagok igazi tárháza. Finom íze és rusztikus textúrája miatt érdemes kipróbálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.

2024. Augusztus 13. 09:13, kedd | Helyi

Anya adta a veséjét a fiának – humán történet a győri kórházból

Amikor egy anya azt mondja a gyermekének, hogy az életemet adnám érted, azt vehetjük komoly ígéretnek.

2024. Augusztus 13. 08:15, kedd | Helyi

Külföldön is kedvelik a nyúli borokat

Ausztriában, Svájcban és még Dániában is lehet találkozni a Pannonhalmi Borvidék boraival.