Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 07. 07:20, hétfő | Helyi
Forrás: Orientpress.hu

Állami támogatás az észak-déli közlekedésfejlesztési projektekhez

Állami támogatás az észak-déli közlekedésfejlesztési projektekhez

Az utóbbi két évtizedben sokat javultak Magyarország és a közép-európai régió kelet-nyugati irányú közlekedési lehetőségei.

Nagyrészt hiányoznak még azonban a régió országai és a tengeri kikötők közötti észak-déli közúti és vasúti hálózati elemek - mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a South-East Transport Axis - Délkeleti Közlekedési tengely (SETA) nemzetközi projekt Győr-Moson-Sopron megyei fórumán, Sopronban.

Az Európai Unió által 2,8 millió euróval támogatott projektet nemzeti szinten előkészítő rendezvényen Schváb Zoltán hangsúlyozta: a magyar közlekedési kormányzat minden lehetséges fórumon megerősíti érdekeltségét az észak-déli irányú közös közlekedésfejlesztési projektekben. Az államtitkár példaként említette a Via Carpatia kezdeményezés, vagyis a Balti-tengert az Égei-tengerrel összekapcsoló, észak-déli gyorsforgalmi folyosó támogatásáról szóló nemzetközi szándéknyilatkozatot vagy az Orient vasúti árufuvarozási folyosó irányító testületét megalapító egyetértési nyilatkozatot.

Schváb Zoltán közölte: a szakpolitikai kormányzat támogat minden lehetőséget, amely észak-déli közúti és környezetkímélő vasúti folyosók létrehozásához vezet. A Bécsen és Pozsonyon, majd Burgenlandon, Alsó-Ausztrián és Nyugat-Dunántúlon keresztül az adriai kikötőkig húzódó SETA közlekedési folyosó fejlesztési tervének kidolgozásában való magyar részvételt ezért is kíséri megfigyelőként a szaktárca.

A vasúti folyosó magyarországi szakaszai a minisztérium döntése nyomán októberben kerültek a GYSEV vagyonkezelésébe. A vonalak az Új Széchenyi Tervből elnyerhető forrásokból korszerűsítve, villamosítva valódi alternatívát kínálhatnak a közúti áruszállítással szemben. A regionális fejlődés elősegítése mellett a kötött pályás kínálat megerősítése a helyiek életminőségét is jelentősen javíthatja a túlterhelt 86-os főút teherforgalmának fokozatos kiváltásával. Ezzel a 21. századi követelményeknek megfelelően folyhat majd az árufuvarozás Közép-Európa és az Adriai tenger között-közli a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály.

Címkék: GYSEV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák