Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 14. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Lódítanak vallási elkötelezettségükről a kanadaiak és az amerikaiak

Lódítanak vallási elkötelezettségükről a kanadaiak és az amerikaiak

Egy összehasonlító kutatás eredményei szerint a kanadaiak és amerikaiak a közvélemény-kutatások során hajlamosan eltúlozni, milyen gyakran is járnak templomba. Velük szemben az európaiak valamelyest őszintébben nyilatkoznak a vallásgyako

A Michigani Egyetem társadalomkutatója, Philip Brenner összesen 400 darab, 30 év alatt készült kutatás eredményeit vetette össze ugyanezen időszak alatt készült időmérleg kutatásokkal, azaz olyan felmérésekkel, amelyekben a kutatók azt kérik a válaszadóktól, hogy naplóban rögzítsenek mindent, amit a vizsgált időszakban csinálnak. Az összehasonlító kutatás során 14 ország 750 ezer megkérdezettjének válaszait vetette össze, és azt találta, hogy az emberek hajlanak arra, hogy eltúlozzák, milyen gyakran is járnak valójában templomba. A kutatás készítője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a közvélemény-kutatásokban az emberek inkább a kívánatosnak tűnő választ adják, míg az időmérleg kutatások során pontosabb képet adnak magukról.

Az összehasonlítás eredményei szerint a vonatkozó közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy 1974 és 2005 között 41-ről 25 százalékra csökkent azon kanadaiak száma, akik gyakran, azaz havonta legalább két-három alkalommal járnak templomba. A valós számok szerint azonban az adott időszakban 22 százalékról 10 százalékra esett vissza a gyakori templomlátogatók aránya. Az amerikai adatok szerint az elmúlt három évtizedben az emberek 35-45 százaléka járt templomba, míg valójában ez az arány csak 24 százalék körüli.

A vonatkozó európai adatok szerint a közvélemény-kutatások és az időmérleg felmérések során mért vallásgyakorlásban jelentkező különbség sokkal kisebb, mint Észak-Amerikában. A michigani szakértő szerint az öreg kontinensen a katolikus országokban a legnagyobb az eltérés, igaz még az erősen vallásos Írországban is, ahol a felmérések szerint 1970 és 2006 között 90 százalékról 80 százalékra csökkent a templomlátogatók aránya, a valós számok alig 4-8 százalékkal kisebbek.

Az albertai Lethbridge-i Egyetem szakértője, Reginald Bibby szerint a felmérés során talált eltéréseknek szocializációs oka van. Saját felmérései során azt tapasztalta ugyanis, hogy a fiatalok következetesen megmondják, ha nem járnak templomba, míg az idősebb generáció, akik fiatalabb korukban vallásosabb közegben nőttek fel, inkább azt mondják, amit helyesnek gondolnak, és amiről úgy vélik, tenniük kellene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő