Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Május 06. 13:28, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Lóhúsbotrány - Egyszerűsítené és hatékonyabbá tenné az EU az agrártermékek ellenőrzését

Lóhúsbotrány - Egyszerűsítené és hatékonyabbá tenné az EU az agrártermékek ellenőrzését

Egyszerűsítené az állategészségügyre és növényvédelemre vonatkozó szabályokat, valamint hatékonyabbá tenné az agrártermékek ellenőrzését az Európai Bizottság - jelentette be hétfőn a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi kérdésekért felelős tagja, a máltai Tonio Borg.

A biztos rámutatott, hogy az agrár-élelmiszeripar a második legnagyobb, 750 milliárd euró értéket előállító szektor, amely 48 millió embernek ad munkát.
"Bár Európában a legjobbak az élelmiszerbiztonsági előírások a világon, a közelmúlt lóhúsbotránya rávilágított, hogy van még hova fejlődni, bár most senki egészsége sem került közvetlen veszélybe" - fogalmazott a máltai politikus, aki a most bejelentett csomag céljának nevezte, hogy okosabb szabályok révén biztonságosabb élelmiszerek készülhessenek.
A javaslat a jelenlegi 70 helyett mindössze öt jogszabállyal váltaná fel a szektort jelenleg szabályozó előírásokat. Ezek közül az egyik csak állategészségügyi kérdéseket szabályozna, és egységes rendszerbe foglalná az állatok betegségeinek azonosítását és ellenőrzését. A bizottság ettől azt reméli, hogy a termelők és állatorvosok számára is megkönnyíti majd a gyors reagálást, a fogyasztókra és az állatállományra egyaránt minimálisra csökken az állatok között terjedő esetleges betegség hatása. A javaslat a növény-egészségügyi előírásokat is megváltoztatná az újfajta kártevők európai megjelenése miatt, nagyobb hangsúlyt helyezne az unión kívülről származó termékek ellenőrzésére és a termékek nyomon követésére az egységes piacon.
Ezeken túl a tervezet hatékonyabbá tenné a tagállamok hatóságai számára rendelkezésre álló eszközöket, hogy ellenőrizni tudják az uniós előírások betartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.