Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 04. 08:02, szombat | Külföld
Forrás: MTI

London 2012 - Az első hét nem váltotta be a gazdasági reményeket

London 2012 - Az első hét nem váltotta be a gazdasági reményeket

A londoni olimpia első hetének adatai alapján úgy tűnik, nem igazolódtak a rendezők reményei, hogy már a játékok alatt elkezd megtérülni a mintegy 17 milliárd dolláros olimpia költsége - közölte Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az MTI-vel, utalva a K&H Bank londoni olimpiával kapcsolatos elemzésére.

A pénzintézet elemzése szerint a turisztikai helyszíneken nem tapasztalható az olimpiától elvárt gazdasági fellendülés, és a hotelek foglaltsága is alacsonyabb a tavalyinál. A K&H elemzésében hozzáfűzik ugyanakkor, hogy augusztus 12-ig még változhat a helyzet, ráadásul egy olimpia rendezése esetén a szervező ország elsősorban hosszú távon gondolkodik, így leginkább 4-8 év múlva lehet majd kiértékelni, mit és hogyan csinált London.
Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója kifejtette: a szálláshelyek többsége megemelt tarifával szerette volna értékesíteni szabad férőhelyeit, ám május után egyre csökkent a foglalások száma, így számos szálloda még a 2011-es szint alá is vitte az árakat, csak hogy betöltse az üres szobákat.
Összességében 25 százalékkal kerülnek kevesebbe a szálláshelyek, mint tavasszal, de ezzel sem sikerült sokkal megnövelni a hotelek foglaltságát, ami még így is 20 százalékkal alacsonyabb, mint 2011 ezen időszakában - tudatta a K&H a Financial Times brit gazdasági napilap adataira hivatkozva.
Bár a londoni olimpia több embert vonzott, mint az előző nyári játékok helyszínei, a 100.000 látogató még mindig visszaesésnek számít az átlagos londoni 300.000 turistához képest.
A látogatók számának visszaesése valószínűleg annak köszönhető, hogy a hagyományos turisták nem az olimpia idején mennek idén Londonba, mert félnek a zsúfoltságtól, így inkább más időpontokat választanak a város nevezetességeinek megtekintéséhez - vélte a befektetési igazgató.
Ezt támasztja alá az is, hogy a főbb turisztikai látványosságok látogatottsága a Financial Times adatai alapján 30-35 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly nyáron, és a kulturális intézmények - például a múzeumok és színházak - is visszaesést tapasztaltak.
Nagy-Britannia jelentős, egyes becslések szerint akár 17 milliárd dolláros olimpiai költségvetése messze felülmúlja Athén 10 milliárd dolláros befektetését, bár még mindig elmarad a kínaiak 20 milliárd dolláros büdzséje mögött, ami alapján a 2008-as pekingi sportesemény volt minden idők legdrágább olimpiája - emelte ki Horváth István.

Címkék: Gazdaság-olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.