Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 27. 08:49, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Derűlátóbb módon ítélik meg a világgazdasági növekedés kilátásait a globális vállalati szektor szereplői, mint az elmúlt év végén, továbbra is aggasztónak tartják ugyanakkor a geopolitikai kockázatokat

- áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics pénteken ismertetett első negyedévi globális befektetői felmérésében.

A ház 110 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat eredményei szerint a tavalyi utolsó negyedév elején mért szintről 14 százalékponttal 60 százalékra emelkedett azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek a közel-keleti konfliktust, a kínai-tajvani viszonyt vagy a NATO és Oroszország szembenállását tartják a világgazdaságot terhelő legfőbb kockázati tényezőnek rövid távon.

A globális vállalati szektor tagjainak 43 százaléka nagyon jelentős rövid távú kockázatnak nevezte a közel-keleti fejleményeket, mindenekelőtt Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúját, de a válaszadók ugyanilyen arányban tartják igen komoly világgazdasági rizikónak a kínai-tajvani konfliktust.

A globális üzleti szektor szereplőinek 70 százaléka középtávra, a következő öt év távlatában is a geopolitikai fejleményeket nevezte a legfőbb világgazdasági kockázatnak. Az előző negyedévben 62 százalék volt az így vélekedők aránya.

Az Oxford Economics felmérése szerint a világgazdasági szereplők aggodalomforrásai között immár megjelent a novemberi amerikai elnökválasztás is: a válaszadók kétötöde a legfőbb kockázati tényezők közé sorolta azt a lehetőséget, hogy ismét Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke ugyanakkor a három hónappal ezelőttihez képest 0,5 százalékponttal 2,3 százalékra javult.

A vállalati szektor 2025-ben - a várakozások középértékét tekintve - 2,6 százalékos világgazdasági növekedésre számít.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 45 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedést tart valószínűnek az idén.

Az Oxford Economics felmérése szerint ugyanakkor az üzleti vállalkozások mindössze 7 százaléka tart attól, hogy a világgazdaság az idén recesszióba süllyed; három hónappal ezelőtt még 18 százalék volt a globális visszaeséssel számoló válaszadók aránya.

A ház friss felmérésébe bevont üzleti szereplők nem egészen 1 százaléka lát esélyt a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért recesszióhoz hasonló mértékű idei világgazdasági zuhanásra.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).