Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Szeptember 03. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lusták a magyar internetezők

Lusták a magyar internetezők

A rendszeres testmozgás továbbra sem kiemelt fontosságú a magyar internetezők számára, hiszen csupán a megkérdezettek 38 százaléka sportol valamit – derül ki a Kutatópont 1000 fős reprezentatív online közvélemény-kutatásából, amely a 18-69 év közötti internetezőket vizsgálta.

A piackutató cég felmérése szerint a magyar internetezők mindössze 38 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy végez-e testmozgást, sportol-e valamit. Ebből is következhet az a tény, hogy az edzettségi szintjével a válaszadók csupán 6 százaléka elégedett teljes mértékben, külsejével a válaszadók 9 százaléka, egészségi állapotával pedig csupán 12 százalék.

A nem sportolók 39 százaléka időhiány, 34 százaléka az elhatározás hiánya miatt nem kezd mozogni, 33 százalék viszont bevallottan túlságosan lusta. A leggyakrabban említett kifogások továbbá a fáradtság és az anyagi okok. Sportolási lehetőségeivel csak a válaszadók 10 százaléka elégedett teljes mértékben. Figyelemreméltó, hogy míg a 18-29 évesek 41 százaléka jelölte meg az elhatározás hiányát, mint a sportolás elmulasztásának indokát, addig a legidősebb korcsoport, az 50-69 évesek csak 24 százaléka nyilatkozta ugyanezt.

A sportolók körében az öt főbb motivációs tényező, az egészség, az edzettség, a jó közérzet, az örömszerzés és a jó kinézet. Az egészségmegőrzés elsősorban a fiatalabbak esetében domináns, a 18-24 év közöttiek 75 százaléka tekinti a sportot az egészségmegőrzés eszközének, míg a középkorúak inkább a jó közérzetet említik legmeghatározóbb tényezőként.

A nők és a férfiak motivációiban is különbségeket fedezhetünk fel: míg a férfiak az egészséget említik első helyen, addig a nők nagyobb többsége a közérzet javítását választja. Elégedettség tekintetében is markáns különbség látszik a férfiak és a nők között. A nők csupán 7-8 százaléka elégedett a közérzetével, egészségi állapotával, külsejével és edzettségi szintjével, míg a férfiaknál ugyanez az arány közel kétszer akkora (13 százalék). A versenyszerű sportolás tekintetében is megfigyelhetők különbségek a két nem között. A nőknek csak 1 százaléka sportol versenyszerűen, a férfiaknak viszont már 7 százaléka. Emellett a nők kevésbé elégedettek sportolási lehetőségeikkel is. Míg a férfiaknak 12 százaléka elégedett teljes mértékben a sportolási lehetőségeivel, addig a nőknek csak 8 százaléka.

A sportoló internetezők elkötelezettek is: az összes megkérdezett sportolónak csak 3 százaléka sportol ritkábban, mint hetente, viszont legtöbben hetente többször is elmennek mozogni. A rendszeresség az életkorral is változik. Míg a 18-29 éveseknek csak 22 százaléka mozog mindennap, addig a 40-49 éves kor közöttieknek már 34 százaléka, az 50- 69 év közöttieknek pedig már 46 százaléka.

Mozgásformák tekintetében is megoszlik a válaszadók véleménye. A sportolók 58 százaléka a kerékpározást választja, míg 41 százalékuk inkább fut. Emellett sokan végeznek még otthoni gyakorlatokat is, ezt a megkérdezettek 29 százaléka említette. A kerékpározás a 40-49 éves korosztályra jellemző leginkább, míg a futás a 18-29 év közöttiek körében a legnépszerűbb.

A sporttevékenység összefügg az iskolai végzettséggel is: a diplomások 50 százaléka sportol, míg az alacsonyabb iskolai végzettségűek tekintetében ez az arány csak 33-37 százalék. A diplomásoknak ugyanakkor csak 17 százaléka sportol mindennap, míg az alacsonyabb iskolai végzettségűek ezt rendszeresebben teszik. Települési szintek közül Budapest végzett kiemelkedő helyen, itt a megkérdezettek 46 százalék mozog valamit és ők is elégedettek leginkább a sportolási lehetőségeikkel. Itt végeznek legtöbben valamiféle küzdősportot, fitneszt (pl. aerobic, zumba, speciális eszközigényű órák stb.), tornát (pl. talajtorna, ló-lengés, ritmikus sportgimnasztika stb.), úszást, műugrást, szinkronúszást is, hisz valószínű ezekhez a fővárosban adottak legjobban a feltételek – írja a Kutatópont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.