Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. November 07. 15:20, kedd | Belföld

Ma 60 éves a Trabant

Ma 60 éves a Trabant

Mindenkinek vannak ilyen-olyan élményei a Trabanttal kapcsoltban, nekem is.

Vannak sokan, akik éveket vártak első Trabantjukra. Vannak olyan emberek, akiknek a nagyszülei vezettek trabantot. Ez a kis autó hamar szimbólummá vált. Írtak róla dalt is:

https://youtu.be/D6yQYvOFsCs

nevezte el magát róla egy legendás undeground együttes.

https://youtu.be/n4IkBpXhWKQ

Sőt még egy Petőfi vers átköltésébe is bekerült, amelynek címe: Megy Béla bá. A verset a cikk alján olvashatják.


Az első Trabant 1957. november 7-én gurult le a futószalagról, a legelterjedtebb autó volt Kelet-Németországban, és a többi szocialista országba is exportáltak belőle.

A Trabant volt az első jármű a Német Demokratikus Köztársaságból, ami a keleti közlekedés szimbólumává vált. Régebbi kiadású autós szakkönyvek még törpeautónak nevezték, hiszen – egyes tévhitek szerint – eredetileg nem is kocsinak készült, hanem fedett motornak.

1960-ban jelent meg az első kombi, 1962-ben pedig a már ismert karosszériát mutatták be 600-as motorral, 100 km/h végsebességgel. Ekkor már egyenes küllős kormánykerék, kettős egyenes díszléc jellemezte az autót. A fehér autókon szürke, piros, kék, okker vagy zöld volt a díszcsík. A hátsó lámpa alsó részét Magyarországon belülről bíbor burkolattal látták el. A kétüteműek utolsó típusa a P601-es volt, amit 1963-tól készítettek.

Forrás: boldoguljgyorben.hu

Címlapfotó, kép: Wikipédia, autosblog.hu

Címkék: autó, jármű, trabant

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.