Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2017. Május 17. 12:39, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Ma kezdődik a 70. cannes-i filmfesztivál

Ma kezdődik a 70. cannes-i filmfesztivál

Arnaud Desplechin Les Fantomes d\'Ismael című filmjének díszbemutatójával veszi ma kezdetét a 70. cannes-i filmfesztivál, amelyre harminchat országból 60 film kapott meghívást az idén.

A hivatalos versenyprogramban négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek, de idén kiemelkedő a magyar részvétel is a fesztiválon: Magyarország öt alkotással, köztük egy koprodukcióval vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve a közép-európai országok közül.

A hivatalos versenyprogramban 19 film, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje versenyezhet az Arany Pálmáért, míg az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű versenyben 18 alkotás, köztük Kristóf György első játékfilmje, az Out mutatkozhat be. Ez utóbbi film a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez.

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a Cinéfondation válogatásban szerepel, Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. Emellett bemutatják Fábri Zoltán legendás filmjének, a Körhintának a felújított és digitalizált változatát is.

A fesztiválra és azzal párhuzamosan megrendezendő filmpiacra mintegy 45 ezer szakmai résztvevőt várnak, számuk az elmúlt húsz évben megduplázódott, a filmbemutatókról és a kísérő rendezvényekről 4500 újságíró tudósít.

Az Arany Pálmát a május 28-i záróünnepségen adják át, a nemzetközi zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező. A cannes-i filmfesztivál 70. alkalommal nyitja meg kapuit. Az ünnepi alkalomra új külsőt kap a fődíj. Az első Arany Pálmát, a város címerére utaló pálmaágat 1955-ben Delbert Mann amerikai rendező vehette át Marty című filmjéért.

Lead fotó:A 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos plakátját feszítik ki a cannes-i Fesztiválpalota homlokzatára 2017. május 15-én, két nappal az esemény kezdete előtt. A plakát Claudia Cardinale olasz színésznőt ábrázolja. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:57, péntek | Bulvár

A főpolgármester szerint nincs B terv, a Szajnában kell és lehet úszni

A francia főváros polgármestere szerint nem volt és nincs is más alternatíva, mint a Szajnában rendezni az olimpiai nyíltvízi úszóversenyeit.

2024. Augusztus 02. 07:49, péntek | Bulvár

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát, az Összetartozás temploma az egykori település valamennyi felekezetét képviseli.

2024. Július 31. 07:53, szerda | Bulvár

Filmzenei fesztivált tartanak Balatonalmádiban augusztus közepén

Kilenc formáció lép fel a 2. Balatoni Filmzene Fesztiválon augusztus 9. és 11. között a Kerényi Imre KultMagtárban, a rendezvény alatt filmzenei utcakoncertek is lesznek - közölték a szervezők az MTI-vel.

2024. Július 29. 08:06, hétfő | Bulvár

Párizs 2024 - Művészeti igazgató: nem kívánt semmit kigúnyolni a megnyitó

Thomas Jolly, a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője cáfolta, hogy Az utolsó vacsora témája ihlette volna a program Ünnepség című jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak.