Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Február 19. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Ma kezdődik az országgyűlési választáshoz az aláírásgyűjtés

Ma kezdődik az országgyűlési választáshoz az aláírásgyűjtés

Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket. Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak 500 érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáknál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már leadhatták korábban is, a választási irodák azonban csak hétfő reggel 8 óra után adhatják ki az íveket.

Az igényeket az irodák érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerből.

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 5-éig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, iskolákban valamint kórházakban, rendelőkben gyűjtsék azokat.

A választópolgároknak nagyon kell figyelniük az ajánlóívek aláírásakor, mert mindenki csak a lakóhelye szerinti választókerületben jogosult jelöltet ajánlani. Másrészt arra is figyelniük kell, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során