Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Október 25. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Ma nyitja meg kapuit XIII. Győri Könyvszalon

Ma nyitja meg kapuit XIII. Győri Könyvszalon

A Győri Könyvszalon az elmúlt 12 év alatt a város egyik emblematikus rendezvényévé vált. Az eseménynek otthont adó Győri Nemzeti Színház három napra újra az irodalom, a könyvek, a zene, az információ csomópontjává válik: számos könyvkiadó, és több helyszínen körülbelül 100 különféle kulturális program várja a közönséget. A rendezvény az idén Weöres Sándor 100. születési évfordulója alkalmából még egy 0. nappal is kiegészül. A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár ésKözösségi Tér központi épülete egész napos programokkal emlékezik meg jeles költőnkről.

GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ - NAGYSZÍNPAD

OKTÓBER 25., PÉNTEK

11:00

A XIII. Győri Könyvszalon megnyitója
Ünnepi beszédet mond dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere
Az Alkotói Díj átadása Lackfi János költőnek
A műsorban közreműködik Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, a Kaláka együttes vezetője

12:00
Angliai mozaikok
Előadó: Téglási Ágnes, az Akadémiai Könyvtár főigazgató-helyettese

12:30
Találkozások – könyvtár a multikulturális társadalomban (Norvégia)
Előadó: Tóth Máté, az OSZK Könyvtári Intézet munkatársa

13:00
Mezey László Miklós: Vissza
Beszélgetőtárs: dr. Horváth Sándor Domonkos
Mindannyiunk élete teli van határhelyzetekkel, ahol azonban döntésre, választásra alig van lehetőségünk. A jelen valóságának sokszor lehangoló, néha álmokkal szőtt képei között kirajzolódik a személyiség mindennapi küzdelme azért, hogy megmaradjon épen a valamennyiünket érő viszontagságok között.

14:00
Arbor fuit Benedictus
A Bencés Diákszövetség Almanachja a bencés nevelésről, 2010-2013
A kerekasztal-beszélgetést vezeti: Horváth József Vendégek: Hortobágyi T. Cirill, Horváth Dori Tamás, Kukorelli István, Tombor András, Deli Gergely, Kovács Péter, Hancz Patrik
A Bencés Diákszövetség (BDSZ) legújabb kiadványa a nevelés és oktatás örökké aktuális kérdéseivel foglalkozik. Hol vallásos elmélyültségű, végletekig leegyszerűsített gondolatok, hol meglehetősen direkt, programszerű, már-már provokatív jellegű írások révén elemzi a bencés rend nevelési eszményét.

15:00
Bárdos András: Ezt nem lehet leírni!
Beszélgetőtárs: Vida István
Bárdos András, aki egy ideje többek között könyveket is ír, rávette Kern Andrást, hogy alkalmanként elé tehesse diktafonját. A színész kedve szerint válaszolt kérdéseire – vagy nem. Kern nem zavartatta magát, dőlt belőle a sztorizás, de a végén többnyire azt mondta: „Ezt nem lehet leírni!”. Bárdos hozzáfűzött reflexióival szinte szociográfia született a színésztársadalomról, művészeti életünkről, az elmúlt hatvanvalahány évünkről és mai elszomorító ellentmondásainkról is.

16:00
"...a költészet köz-terep"
Lackfi János szerzői estje
Beszélgetőtárs: Antall István
A fiatal író nevével sok helyen lehet találkozni, az utóbbi években az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar költővé vált. Főként a kisgyermekes szülők zárták a szívükbe gyerekvers-kötetei miatt, pedig ezek mellett regényt és drámát is jegyez, közben állandóan járja az országot, és ha mindez nem lenne elég: öt gyerek várja otthon.

17:00
Ingyenes belépőjeggyel
Képernyőtől a könyvespolcig
Találkozás Kepes Andrással
Beszélgetőtárs: Werner Krisztina
„Az emberek többsége nem érti, hogyan működnek mások, sőt nem is kíváncsi másokra” – nyilatkozta egy helyen Kepes András, aki televíziósként férkőzött be a nappalikba és lett az értékközvetítő média egyik hiteles személyisége. Néhány éve a képernyőről a könyvespolc felé vette az irányt, Tövispuszta című regényével azonnal az elismert szépírók között találjuk. Kíváncsian szeretnénk megérteni, hogyan működik Kepes András?

19:30
Ingyenes belépőjeggyel
Hatvanhat
A Sebő együttes műsora Weöres Sándor
100. születési évfordulója alkalmából
Három évtizeddel ezelőtt új műfaj született Magyarországon – pontosabban egy ősi műfaj támadt fel. A több ezer éves múltú énekelt verset a Sebő-együttes fedezte fel újra és honosította meg hazánkban. Weöres Sándor verseit a kezdetektől éneklik, munkájukat maga a költő is nagyra értékelte.
Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, valamint Soós Réka és Tímár Sára

További programok ITT!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.